algo de nubes
  • Màx: 13°
  • Mín: 10°
11°

Madrid aprova el nou finançament autonòmic

Ara el Congrés l'haurà de ratificar. Els partits catalans alerten que es mantindran vigilants per tal que s'apliqui correctament. Per altra banda, el PP no hi descarta l'abstenció

El Consell de Ministres espanyol aprovà ahir, en plena Diada de l'11-S, la reforma de la Llei Orgànica de Finançament de les Comunitats Autònomes (LOFCA). Aquest és l'escrit que, a la fi, haurà de regular el nou model de partides.

El Govern espanyol ja ha enviat la norma al Congrés i ara s'obre el període de debat entre els grups polítics. De fet, els partits dels Països Catalans ja varen avisar que caldrà seguir-ne l'acceptació amb molta atenció. En aquest sentit, el president d'Esquerra Republicana, Joan Puigcercós, va advertir que "no hi ha cap certesa que aquest acord de finançament es compleixi".

En canvi, la vicepresidenta de l'Executiu espanyol, María Teresa Fernández de la Vega, recordà que quan es va aprovar el nou model cap de les comunitats autònomes no hi va votar en contra. "Per tant, no hauria d'haver dificultats per tal d'acceptar la reforma de la llei", va comunicar al Congrés. Així mateix, De la Vega demanà ahir a totes les formacions "que debatin el tema lluny dels partidismes". A més a més, la vicepresidenta va fer una crida per treballar amb "altesa de mires".

El PP farà "allò correcte"

Una vegada aprovada la reforma de la llei, el nou model inicia una tramitació parlamentària per ser ratificat pel Parlament. En aquest òrgan no s'espera cap sorpresa, ja que a més del suport del PSOE tindrà el vot favorable de, com a mínim, ERC i IU-ICV.

El PP, malgrat que s'abstingué en el CPFF, havia anunciat que hi votaria en contra. Ahir, tanmateix, el secretari general del Grup Popular, José Luis Ayllón, va eludir especificar el sentit de la seva decisió.

El popular es va limitar a assenyalar que "farà allò correcte i segur". Ara bé, denuncià que encara no es coneixen les "xifres concretes" dels doblers que rebrà cada comunitat. Així, Ayllón admeté que, "si està malament, hi votarem en contra".

Continua el recorregut

Després de ser aprovat pel Parlament, el nou model serà discutit per les comissions de transferències de les diferents autonomies. El nou finançament, que s'aplicarà amb caràcter retroactiu des de l'1 de gener d'enguany i de manera gradual fins al 2012, aportarà recursos addicionals lleugerament superiors als 11.000 milions d'euros.

El Govern té "garanties" que s'assolirà la mitjana i manté les previsions

La portaveu del Govern, Joana Barceló, afirmà ahir que l'Executiu està "tranquil" perquè considera garantit que amb el nou model de partides Balears se situarà en la mitjana estatal de finançament per càpita. En contra del que pensen alguns experts, com el catedràtic Guillem López Casasnovas, i els socis del PSM, per Barceló la clàusula en què es diu que "es tindrà en compte" l'acostament de les Illes a la mitjana dóna "garanties" suficients.

En la compareixença posterior al Consell de Govern, la portaveu recordà que l'aplicació del model de finançament aprovat ahir es farà de manera gradual en quatre anys i recalcà que l'Executiu manté les seves previsions respecte als recursos afegits que això suposarà. El Govern calcula que, amb el nou pla, arribaran 500 milions d'euros addicionals el 2011.

"És una bona notícia que aquesta llei avanci i s'accepti amb la màxima celeritat", advertí Barceló, qui recordà que el nou sistema és "molt millor" que l'anterior. En qualsevol cas, afirmà que el Govern sempre estarà disposat a negociar modificacions que reforcin i millorin la situació de Balears.

Un cop aprovat el projecte pel Govern central, se n'iniciarà la tramitació parlamentària i, després d'això, es convocaran les comissions mixtes corresponents perquè el nou finançament es pugui aplicar.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris