nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:
14°

ZP anuncia pujada d'imposts de l'1,5% del PIB

El cap de l'Executiu assegurà en el Congrés que l'augment de la pressió fiscal aportarà 15.000 milions d'ingressos. Anuncià també una inversió de 5.000 milions en les obres d'un nou pla E

110622

Zapatero, durant la compareixença de Rajoy.

Reuters.

La solució de l'Executiu contra la crisi se centra en la pujada d'impostos. El president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, anuncià ahir que aquest increment suposarà uns ingressos de 15.000 milions d'euros, l'1,5% del Producte Interior Brut (PIB), mesura que, va subratllar, no elevarà la pressió fiscal per sobre de la que hi havia el 2004. El president de l'Executiu central anuncià, a més, una inversió de 5.000 milions en les obres públiques o Fons d'Inversió Local, que es crearà mitjançant un decret llei el 16 d'octubre perquè les obres puguin iniciar-se el 2010. Zapatero va comparèixer en el ple del Congrés per parlar de la situació econòmica i de l'ocupació i per defensar la gestió del seu gabinet davant la crisi, en un debat en què els impostos en van ser els protagonistes, malgrat que el cap de l'Executiu no va concretar quines figures tributàries s'elevaran.

El president sí que va xifrar el cost d'aquesta pujada: de l'1,5% del PIB, fet que durà la pressió fiscal fins al 34,1% si se suma a la que hi ha actualment, del 32,6%. Seran, d'aquesta manera, 15.000 milions més per al conjunt de l'erari públic, als quals Zapatero va afegir la retallada de la despesa que preveuen els pressupostos de 2010, de 8.600 milions d'euros. El cap del Govern va defensar la pujada fiscal no com una decisió "dogmàtica", sinó en resposta a la conjuntura actual per aconseguir reduir el dèficit i garantir la protecció social i les inversions productives. Zapatero assegurà, a més, que els canvis no solament incidiran en la pujada d'impostos, sinó que també es retallaran algunes figures tributàries. Així, va indicar que els ajusts tindran en compte el foment de la recuperació econòmica, per la qual cosa preveuran incentius fiscals a les noves activitats de l'economia sostenible i la baixada temporal de l'Impost de Societats per a les petites i mitjanes empreses que creïn o mantinguin ocupació.

Zapatero reiterà que no hi haurà modificació de les rendes del treball i va assegurar que les pujades es guiaran, "com no pot ser de cap altra manera", pels criteris d'eficiència i equitat fiscal, encara que assenyalà que la seva concreció es produirà durant la presentació de la llei de pressupostos de 2010. Respecte d'aquests, afirmà que seran un instrument més de recuperació i aprofità per demanar el suport de la resta de partits. Així mateix, Zapatero instà el líder del PP, Mariano Rajoy, a organitzar una reunió per estudiar quines partides són més convenients per treure de la despesa pública, alhora que oferí un pacte en matèria d'energia i educació.

L'atur fou un altre dels temes tractats per Zapatero, qui valorà les xifres com una "ferida social". ZP afirmà que més del 40% de l'ocupació destruïda està lligada a la construcció residencial, la qual cosa fa que la normalització del sector sigui clau per a la recuperació. En aquest sentit, ZP es referí a la llei d'economia sostenible, destinada a reorientar l'activitat econòmica, i recordà que la norma està "a punt" i que inclourà un paquet de reformes distribuïdes en tres grans eixos: la sostenibilitat econòmica, la mediambiental i la social. Finalment, defensà el diàleg social i subratllà el compromís per cercar "la pau" entre els diferents agents.

"Tardarem a digerir els efectes d'aquesta crisi econòmica"

L'anàlisi de la situació econòmica que va realitzar ahir Zapatero no fou gens encoratjadora. El president del Govern va advertir que "tardarem a digerir les conseqüències d'aquesta crisi econòmica", que només se superarà, va avisar, quan la recuperació es consolidi de manera definitiva i es torni a crear ocupació de manera estable.
En l'inici de la seva compareixença extraordinària en el Congrés, Zapatero apuntà que alguns dels efectes més negatius de la crisi, com la desocupació i la pèrdua de teixit empresarial, perduraran durant algun temps després que s'hagi refermat la recuperació.

El cap de l'Executiu va reiterar que el pitjor de la recessió ha passat, la qual cosa "no significa, en absolut, que la recuperació ja sigui aquí" o que culmini "amb rapidesa". Per això va defensar mantenir els compromisos adquirits en la Comissió Europea i en el G20 de continuar amb els plans d'estímul econòmic i amb les reformes del sistema financer. També va assenyalar que és necessari continuar garantint la protecció social perquè "ningú no quedi definitivament despenjat de les nostres possibilitats individuals i col·lectives de benestar" i per aconseguir una societat "més cohesionada", assegurà.

Rajoy no accepta l'increment i critica el "fals optimisme"

El PP no canvia la posició contrària a les mesures de l'Executiu. El president dels populars, Mariano Rajoy, rebutjà ahir la pujada d'impostos anunciada per Zapatero, perquè considera que la recaptació estimada de 15.000 milions no és suficient per pal·liar les "ineficaces i incoherents" mesures adoptades fins ara. "Això generarà més crisi, més desocupació i no solucionarà el dèficit, perquè no hi ha pujada d'impostos capaç de tapar el forat que ha creat", denuncià Rajoy durant la seva intervenció. També assenyalà que allò que cal fer és "racionalitzar el conjunt de la despesa pública".

Per aquest motiu, oferí al Govern un "pacte" per reduir la despesa de les administracions públiques i explicar-lo als espanyols", però sempre amb la condició prèvia que no s'apugin els impostos en un moment en què l'augment de l'atur "demostra que no s'ha iniciat la recuperació", malgrat el "fals optimisme". "Un fals diagnòstic sol fer que es confonguin les mesures i du a resultats indesitjats", asseverà Rajoy, qui advertí Zapatero que "el pitjor no ha passat", perquè d'aquí a sis mesos "tindrem més atur que avui". "No és que vostè estigui confós, és que intenta confondre els altres", assegurà. Respecte de la llei d'economia sostenible, Rajoy censurà que ZP demani un pacte sense concretar el contingut de la norma.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per cagonredeu, fa mes de 11 anys
Lo pitjor de tot és que els sudamericans no pagan imposts perquè estan cobrant l'atur i altres subvencions, exemptes d'impostos.
Valoració:3menosmas
Per joan, fa mes de 11 anys
Mentre la gent entri en politica, estirat per la codicia dels privilegis i d'un bon sou, i o mogut per idealisme, tendrem aquests dirigents corruptes i una societat a la deriva,,,
SOLUCIO:Els politics haurien de cobrar la meitat i la corrupció hauria dèstar severissimament castigada amb presòincondicional sense fiances
Valoració:2menosmas
Per cremat, fa mes de 11 anys
l'esquerra no existeix, tots el politics van a lo mateix; omplir-se ses butxaques´Entre tots(PP PSOE UM PSM IU ERC...) han convertit Mallorca en una terra que fa oi
Votau partits minoritaris(PFYV PACMA FEJONS POSI PUM*J...) a veure si entren noves idees i canviam aquest pais.
Valoració:3menosmas
Per Working class kid, fa mes de 11 anys
El socialisme du directament a la fam.
Jo també n'estic fart de ricots que parlen dels problemes de la classe baixa/mitja mallorquina, basta d'hipocrites.
Entre polítics professionals i immigrants ens duran a la ruina.
Valoració:4menosmas
Per Currante, fa mes de 11 anys
El socialisme i la política d'esquerres duu això: més atur, recessió de la economia, desconfiança del capital, més imposts...Els més perjudicats som els treballadors i classes baixes, ja que els més poderosos ni se n'enteren. A ells tampoc les afecta, mantenen els seus bons sous i privilegis igual que els de dretes.
Valoració:4menosmas
Per Xisco Mas, fa mes de 11 anys
He sentit les opinions d'alguns oients a les ràdios estatals que diuen que el problema de la crisi és ZParo i que amb ell Espanya no tornarà agafar el vol. Jo també cada vegada n'estic més convinçut, ja no tinc ni ganes ni il·lussió per a defensar-lo. Ja estic cansat de Alianza de Civilizaciones, Ley de Economia Sostenible, etc...conceptes buits i sense contingut que deixan clara la mediocritat i ximpleria dels dirigents polítics que ens governen.
Valoració:8menosmas
Per somsomsom, fa mes de 11 anys
PP+PSOE= DESTRUCCIÓ MASSIVA
Valoració:11menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris