muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
15°

“Zapatero tindrà problemes”

“Populisme de la pitjor espècie”. “Que deixi d'improvisar i governi”. La cúpula d'ERC criticà durament el president del Govern per la gestió econòmica i la “manipulació del Tribunal Constitucional”. A pocs dies de la resolució sobre l'Estatut de Catalunya, el to de les acusacions es recrua

De "populisme de la pitjor espècie" qualificà el secretari general d'Esquerra Republicana de Catalunya, Joan Ridao, la conducta que exhibí diumenge el president del Govern durant la seva intervenció en la festa minera de Rodiezmo (Lleó) i avisà que si opta per aquesta actitud i per un "nul esforç reformista", pot tenir "un problema" amb els pressuposts. Sembla que ERC vol mantenir el front obert contra els socialistes, com ho evidencia tant la disputa lingüística amb José Bono en el Congrés dels Diputats com l'encreuament d'acusacions en els moments previs a la sentència sobre l'Estatut de Catalunya. En roda de premsa després de la reunió de la comissió permanent d'ERC, Joan Ridao assegurà que comparteix "bastant" la crítica feta ahir pel conseller d'Economia, Antoni Castells, a la gestió econòmica del Govern espanyol. En concret, ERC demanarà a Zapatero que "deixi d'improvisar i governi", i que per a això posi en marxa un pacte d'Estat en el qual compti amb totes les administracions i agents socials.

Pel que fa a l'Estatut, Ridao qüestionà la legitimitat no només de l'actual Tribunal Constitucional (TC), sinó de qualsevol altre, per decidir sobre la constitucionalitat del text. Ahir era el dia en què el TC reprenia les consideracions sobre la norma catalana. Ridao va assegurar que -al marge d'exigir la dimissió de tots els membres de l'actual tribunal- seria convenient que es modificàs el marc legal perquè el TC no pogués "dirimir sobre un conflicte d'aquesta naturalesa mai més". En la seva opinió, resulta paradoxal que sigui una llei orgànica i no la Constitució la que atorga al TC la potestat per decidir sobre la constitucionalitat o no dels estatuts d'autonomia "quan aquests completen la Constitució".

"No defensam la legitimitat d'aquest tribunal, que és víctima de la instrumentalització partidista, i difícilment defensarem tampoc la legitimitat de cap altre TC per jutjar el contingut d'una llei resultat d'un pacte polític entre les institucions catalanes i de l'Estat ratificada a les urnes", va afirmar el republicà. El líder d'ERC recordà que l'única cosa que han demanat a l'Executiu en relació amb aquest assumpte és la destitució d'un terç dels membres d'un TC "caducat" que haurien d'haver deixat el tribunal fa un any i mig. "L'exercici més higiènic que pot fer el Govern és proposar la dimissió de tots els membres, sanejar el TC i plantejar el procés un altre cop", sentencià.

Pel que fa a l'altra batalla, la de la llengua, sembla que cap dels partits nacionalistes no renunciaran a al seu objectiu. El rebuig del president de la cambra baixa de permetre-hi l'ús de les cooficials, fet que sí admetia el seu predecessor, provocà que diverses formacions (CiU, PNB, ERC, ICV, IU, BNG, Coalició Canària i NaBai) li enviassin cartes de protesta demanant "flexibilitat". La resposta va ser una màxima burocràtica: "Se n'hauria de canviar el reglament". En el proper curs polític s'espera que es reprenguin les reivindicacions.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per J.M., fa mes de 11 anys
Tantes vegades heu dit que vé el llop que ja no assustau ni als nins petits.
Valoració:7menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris