muy nuboso
  • Màx: 17°
  • Mín: 12°
16°

Bono es nega a l'ús del català, el basc i el gallec al Congrés

El president de la Cambra assegura que cal canviar-ne el reglament per donar cabuda a les llengües cooficials i recalca que els precedents no arribaren a res

La llengua castellana continuarà exercint el seu privilegi al Parlament espanyol. El president del Congrés, José Bono, ha respost la carta que li enviaren el juliol els grups minoritaris demanant que donàs via lliure a l'ús de les llengües cooficials en el ple de la Cambra assegurant que no té intenció de canviar-ne la normativa. En el seu escrit, Bono torna a deixar clar que parlar en català, basc o gallec en les sessions plenàries requereix canviar el reglament i que no es pot "ressuscitar" un ús limitat d'aquests idiomes, com va intentar el seu antecessor, Manuel Marín, ja que aquest va acabar fins i tot revocant la seva pròpia doctrina per falta de consens.

A instàncies d'Esquerra Republicana, els portaveus de CiU, el PNB, BNG, IU, ICV, Coalició Canària i Nafarroa Bai van fer arribar a principi d'estiu una missiva a Bono en la qual reclamaven la possible utilització de les llen gües cooficials almenys durant els plens, encara que sigui de manera limitada i facilitant-ne la traducció als serveis de la Cambra. Només el PSOE, el PP i UPyD van rebutjar estampar la seva firma a la petició. "El reglament del Congrés pot ser modificat, però no li correspon al president del Congrés fer-ho. Si els diputats, majoritàriament, creuen que s'ha de modificar, no han de demanar permís al president, el poden modificar ells. Allò que no puc fer, òbviament, és transformar en majoria una minoria", va asseverar Bono, qui va assegurar, a més, "que els precedents" en aquest sentit "no van contribuir a res" ni van ser "exitosos".

Per la seva banda, el portaveu d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) al Congrés, Joan Ridao, lamentà ahir la negativa de Bono a permetre un ús limitat de les llengües cooficials i afirmà que aquesta decisió és "una victòria del nacionalisme espanyol més uniformista". "Ens sap greu que Bono invoqui arguments de tipus legal o de procediment per tancar la porta a la petició de tots els grups minoritaris del Congrés", asseverà Ridao.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per votar cada dia, en cada obra, a cada passa..., fa mes de 11 anys
Si no ens volen entendre al seu "Congreso" el millor que podem fer és deixar-hi d'anar...

... i crear el nostre CONGRÉS de la Federació dels Països Catalans.

ABSTENCIÓ A LES ELECCIONS ESPANYOLES!
Valoració:0menosmas
Per Pere Antoni, fa mes de 11 anys
Sí, és fill d'un falangista però això no té importància; el problema és que pensa com el seu pare.
Valoració:3menosmas
Per Bono, bono, bono, fa mes de 11 anys
El seu coeficient intel·lectual és el d'una gallina.

I a mi em volen fer creure aquesta guarda de malparits que som espanyol?

Anau-vos tots a cagar feixistes restrenyits!
Valoració:1menosmas
Per cremantdièsel, fa mes de 11 anys
Té tota la raó en Bono, al parlament un xerrant en gallec, s'altra en català i s'altra en euskera i la majoria sense entendre res, seria un guirigai. Lo seu és que una nació tengui un únic llenguatge, ergo, totes les regions que no parlen aquest llenguatge, que s'anexionin. Als EUA tothom parla anglès. A Espanya que agafin els que vulguin només espanyol i els altres ja ens apanyarem. Pobreta Espanya, si això anàs així...
Valoració:2menosmas
Per 3N, fa mes de 11 anys
Antipep

Estic amb tú!
Valoració:3menosmas
Per Magi, fa mes de 11 anys
I allò de "la especial protección de las demás lenguas" que diu la Constitución, s ho passa pes forro, o què¿
Valoració:2menosmas
Per Antipep, fa mes de 11 anys
Fixa't, fins ara no hi havia estat d'acord en res amb els socialistes; idò ara coincideix amb ells amb això. Em pareix molt bé. Així estauvirem en traductores.
Valoració:0menosmas
Per llest, fa mes de 11 anys
El que és ben cert és que els nacionalistes espanyols ens continuaran trepitjant tant com puguin; i té raó en Bernadet no té res a veure amb el què fossin els pares...
Valoració:3menosmas
Per bernadet, fa mes de 11 anys
I què hi té a veure, xaume? Els fills no tenen perquè pensar com els pares. Això no lleva que no sigui un espanyolista de cal déu.
Valoració:7menosmas
Per xaume, fa mes de 11 anys
Què no és fill d'un falangista el Bono aquest?
M'agradaria que algú m'ho poguès confirmar.
Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris