cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 22°
25°

Els doblers... a l'abast de quines mans?

L'Executiu central assegura trobar-se en la part final de les negociacions sobre el nou sistema de finançament. Mentrestant, formacions com PP i ERC mostren reticència

"Més a prop que mai" i "a l'abast de la mà". Des de l'Executiu central, tant Rodríguez Zapatero com Fernández de la Vega varen fer aquestes apreciacions quan falten tan sols uns dies per a la data final de tancament del nou model de finançament.

Les negociacions s'han accelerat en les darreres hores i ho han fet principalment a Catalunya, clau per culminar un procés criticat pel PP, que va denunciar l'"obscurantisme" del Govern en la renovació del sistema.

L'Executiu va reconèixer així "notables avenços" en les negociacions després que les converses entre la vicepresidenta segona, Elena Salgado, i el conseller d'Economia català, Antoni Castells, fessin entreveure, per primera vegada, la possibilitat d'un acord.

Les caselles de la quadrícula del sudoku del finançament es van omplint a poc a poc i sembla que, tal com ha assegurat el mateix president del Govern, l'acord és "molt a prop".

Des del palau de la Moncloa, la vicepresidenta primera també va insistir que "l'acord es troba a l'abast de la mà" i assegurà que el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) es convocarà la setmana que ve, com havia promès el president.

Tanmateix, l'optimisme del Govern contrasta amb les crítiques que arriben des del carrer Genova i l'escepticisme de la resta de les formacions.

El vicesecretari de política autonòmica del PP, Javier Arenas, va acusar així l'Executiu d'"obscurantisme" i assenyalà que, ara per ara, cap de les comunitats governades pels populars no coneix el model, sinó que únicament tenen constància d'algunes xifres i no de l'import global.

En aquest sentit, els presidents autonòmics de Madrid, València i Galícia van retreure al Govern central la manca de consideració en les seves peticions. Per exemple, ahir la cort de Camps demanà almenys 1.800 milions d'euros en cas que finalment Catalunya rebi els 3.100 promesos.

Més reunions al Principat

Així les coses, sembla que, en especial a Catalunya, els darrers detalls es tanquen en reunions paral·leles i a porta tancada.

Així, el conseller d'Economia, Antoni Castells, va participar ahir mateix en un encontre amb els màxims dirigents d'ERC. Després de la reunió, va assegurar a la premsa que "havia anat bé", tot i que puntualitzà que els republicans es mostraren certament "insatisfets" amb la xifra.

Insatisfacció i escepticisme malgrat que, en teoria, el conseller no acudia amb les mans buides ja que, segons sembla, el dia anterior la ministra d'Economia, Elena Salgado, li havia infomat dels paràmetres a negociar.

En aquest sentit, Catalunya podria obtenir un model de finançament que es desplegaria "de manera gradual en quatre o cinc anys" i que, en finalitzar aquest termini, reportaria a Catalunya uns 3.100 milions d'euros addicionals a l'any. Per ERC, el mínim haurien de ser 3.800.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris