cielo claro
  • Màx: 17°
  • Mín: 17°
17°

Jiménez anuncia la compra de 3 milions d'antivirals i 37 milions de vacunes de la grip A

L'objectiu és reforçar la reserva estratègica d'aquests productes, de cara als mesos de tardor i hivern

La ministra de Sanitat i Política Social, Trinidad Jiménez, ha anunciat avui que el Govern ha decidit comprar tres milions de dosis més d'oseltamivir, el tractament antiviral comercialitzat per Roche com 'Tamiflú', i 37 milions de dosi de vacunes a les farmacèutiques Novartis i GlaxoSmithKline (GSK), que estaran enllestides l'octubre, encara que encara no se sap quan es podrà començar a vacunar.

A la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la primera a la qual Jiménez acudeix com a titular de Sanitat, la ministra ha explicat que aquestes tres milions de dosi d'oseltamivir reforçaran la reserva estratègica amb què actualment compta el Govern -d'unes 500.000 dosis-, ja que la resta d'aquests tractaments comprats el 2006, uns 10 milions, són ara en mans de les autonomies.

Segons ha dit, aquesta nova reserva de 'Tamiflú' es compra "en previsió d'un pic de contagi alt per als mesos de tardor i hivern" i el seu preu podria ser entre els 40 i els 50 milions d'euros, encara que està per necessitat, ja que Sanitat està en aquests moments negociant aquesta operació amb la companyia.

Respecte a la compra de vacunes, Jiménez ha dit que Sanitat acaba d'arribar a un acord, a firmar la pròxima setmana, amb Novartis i GlaxoSmithKline (GSK) per comprar 37 milions de dosi de vacuna, ja que cada persona a vacunar necessitarà rebre'n dues dosis. Uns 27 milions d'aquestes dosis aniran a les comunitats autònomes i uns altres 10 milions es quedaran en la reserva del Govern central.

En concret, el Govern comprarà a Novartis 22 milions de dosi i a GKS 14 milions. La inversió total en vacunes que realitzarà l'Executiu seran 266 milions d'euros que, com es va acordar en el Consell Interterritorial del passat 3 de juny, seran adquirides pel Govern de forma centralitzada, avançant un pagament del que després es faran càrrec les autonomies, ja que són les seves competències.

REUNIONS PER PREPARAR LA TARDOR

D'altra banda, al seu informe de situació, la ministra va informar el consell que a Espanya s'han comptabilitzat fins ara 969 casos i dues morts: el primer el passat 30 de juny a Madrid, d'una jove embarassada de 20 anys, i l'últim en la tarda d'ahir a Canàries, d'un home de 41 anys. "A nivell mundial, hi ha més de 94.000 casos confirmats i 429 morts", ha detallat.

Ha anunciat que el pròxim 13 de juliol se celebrarà un encontre en el Ministeri de Sanitat i Política Social per fer una revisió exhaustiva de la situació i planificar les accions per als pròxims mesos. També s'han previst altres reunions per als pròxims dies 31 de juliol, 13 i 31 d'agost.

A més, que el 14 d'agost es reunirà el Comitè Executiu Nacional per a la prevenció, el control i el seguiment de l'evolució epidemiològica del virus de la grip "per revisar i posar a punt totes les accions previstes abans de l'inici de la tardor".

Així mateix, ha notificat que el pròxim 22 de juliol farà una reunió extraordinària sobre grip el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut per garantir que els serveis sanitaris tenen activats els plans de contingència per a un eventual increment de la demanda assistencial.

RECOMANACIONS A LA POBLACIÓ

Ha notificat també que continuaran els encontres setmanals del Subcomitè de Resposta a l'Emergència que estarà especialment activa per garantir la planificació dels serveis sanitaris i del Comitè Científic, que realitzarà en les pròximes dues setmanes diverses recomanacions d'actuacions clíniques i de laboratori.

De de cara a la ciutadania, Jiménez ha anunciat que Sanitat llançarà una campanya informativa amb recomanacions sobre prevenció i tractament de la grip A, de cara al possible augment de contagis que es pugui registrar en els pròxims mesos. De la mateixa manera, el ministeri començarà a protegir familiars de pacients amb patologies respiratòries o cardiopaties de base, part del grup de risc inicialment definit, per si entren en contacte amb el virus.

En aquest sentit, la ministra ha recomanat als ciutadans no restringir els seus moviments ni la seva activitat habitual a causa de la grip, ja que el virus està en aquests moments "circulant per tot el món". Ha dit que el Govern tampoc no prendrà aquest tipus de mesures, perquè "no hi ha raons clíniques ni epidemiològiques", per a això. 

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Perico, fa mes de 10 anys
Les comissions de les multinacionals farmacèutiques seran prou importants . D'això es diu fer-ne l'agost.
Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris