cielo claro
  • Màx: 17°
  • Mín: 17°
17°

Estrasburg avala la il·legalització de Batasuna

El Tribunal Europeu dels Drets Humans dóna així la raó al Constitucional i al Suprem espanyol i vincula la formació política amb ETA

38044

Vista exterior del Tribunal Europeu dels Drets Humans, a Estrasburg.

30-06-2009Michel Christen

El Tribunal Europeu dels Drets Humans (TEDH), amb seu a Estrasburg (França), avalà ahir la il·legalització de Batasuna. L'organisme considera que la la dissolució i la il·legalització, el 2003, responia a una "necessitat social imperiosa" i que les mesures adoptades varen ser "proporcionades". En la sentència es rebutgen els recursos interposats per Batasuna contra les sentències del Tribunal Suprem i del Constitucional i s'afirma que "la dissolució (de la formació abertzale) es pot considerar com a necessària en una societat democràtica, especialment per mantenir la seguretat pública, la defensa de l'ordre i la protecció dels drets i les llibertats".
El tribunal assegura que l'objectiu del partit de l'esquerra abertzale era "completar -i donar-hi suport políticament- l'acció d'organitzacions terroristes per pertorbar l'ordre constitucional i alterar greument la pau pública".

La Cort considera que la dissolució de Batasuna pel Tribunal Suprem i pel Constitucional es produí amb l'objectiu de "mantenir la seguretat pública, la defensa de l'ordre i la protecció dels drets i les llibertats dels ciutadans". "Un partit polític els responsables del qual inciten a recórrer a la violència o proposen un projecte polític que no respecta una o diverses regles de la democràcia o que en cerca la destrucció i el desconeixement dels drets i les llibertats que aquesta reconeix, no es pot aprofitar de la protecció de la Convenció Europea dels Drets Humans", afirma el TEDH en la seva resolució. La sentència especifica que el TS espanyol no es limità a tenir en compte l'absència de condemna, per part dels integrants de les formacions il·legalitzades, dels atemptats comesos per l'organització terrorista ETA, sinó que presentà "una enumeració de comportaments que permetien concloure que els partits esmentats eren instruments de l'estratègia d'ETA".

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris