cielo claro
  • Màx: 18°
  • Mín: 14°
16°

Rajoy reitera la seva oposició a la independència unilateral de Kosovo

Demana a Zapatero que estigui «a l'altura de les circumstàncies»

El president del PP, Mariano Rajoy, s'ha mostrat contrari que Kosovo declari unilateralment la seva independència i demanà al Govern espanyol que «estigui a l'altura de les circumstàncies» en aquest assumpte.

Durant un míting a l'auditori Príncipe Felipe d'Oviedo, Rajoy digué que està en contra que algú «declari unilateralment la independència d'un país i, per tant, estic en contra que Kosovo declari unilateralment la seva independència». Mariano Rajoy demanà al Govern de José Luis Rodríguez Zapatero que estigui «a l'altura de les circumstàncies, i si hi està, li farem costat».

La postura del govern de Madrid -que ja han declarat diversos membres de l'Executiu en aquestos últimes setmanes-, d'altra banda, és ben clara. Així, la vicepresidenta primera del Govern, Maria Teresa Fernández de la Vega, assegurà ahir una vegada més que el seu govern no és partidari d'una «declaració unilateral» d'independència a Kosovo, i subratllà que si es produís, no obtindrà el reconeixement de l'Estat espanyol.

En declaracions a la Cadena Ser, De la Vega va afirmar que l'Executiu treballa amb intensitat per poder aconseguir una «posició comuna» de la UE sobre això, i que s'intentarà fixar demà mateix. Per De la Vega, la independència d'una nació s'ha d'establir d'acord a la legalitat internacional sostinguda en una resolució del Consell de Seguretat de l'ONU, o mitjançant un consens entre totes les parts implicades. Condicions que, segons la seva opinió, no es compleixen en el cas de, la fins ara, província sèrbia de Kosovo. «No som partidaris d'aquesta declaració», postil·là la vicepresidenta, que indicà que el Govern assumirà la seva responsabilitat amb la comunitat internacional en aquest punt.

D'altra banda, el ministre de Defensa, José Antonio Alonso, rebutjà ahir que la pròxima declaració d'independència de Kosovo tingui relació «amb la realitat espanyola», ja que «no té res a veure». En declaracions als periodistes a Ponferrada (Lleó), recordà que «Espanya és el país més antic d'Europa, té una societat civil completament relacionada, guareix un Estat que funciona, una bona Constitució i no té tensions ètniques, religioses ni de cap tipus». Per això, està convençut que «Espanya és un dels països sense dubtes més estables, no només d'Europa, sinó del món».

Alonso insistí que, encara que «de vegades es produeixen certes assimilacions que manquen de qualsevol sentit des del punt de vista conceptual, intel·lectual i polític, no té sentit comparar els Balcans amb Espanya». El ministre expressà la preocupació per l'estabilitat dels Balcans, «perquè estan al cor d'Europa», i recalcà que «Espanya no és partidària de declaracions unilaterals d'independència».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris