algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 15°
19°

Garzón envia a la presó Barrena i Urrutia per «pertànyer a ETA»

El jutge els acusa de «rebel·lia» en incomplir les resolucions judicials

El jutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón ordenà ahir l'ingrés a la presó dels dirigents de Batasuna Pernando Barrena i Patxi Urrutia, detinguts dilluns a Navarra i que acusa d'integració en organització terrorista per reiteració delictiva. El jutge considera que Barrena i Urrutia, que s'ha negat a contestar les seves preguntes i les de la fiscal de la causa, Dolores Delgado, que també demanà presó per a ells, han actuat amb «contumaç rebel·lia» en incomplir les resolucions judicials que els afecten i en les quals se'ls marca els límits a la seva actuació.

Garzón esmenta un total de 31 actes públics en què els acusats han participat des del passat 6 d'octubre, quan fou detinguda la cúpula de Batasuna després de participar en una reunió a Segura (Guipúscoa), fins a l'acte de Pamplona del 2 de febrer, convocat per debatre «les converses de Loiola» que mantingueren el PNB, PSOE i Batasuna l'octubre de 2006 i «la proposta de marc democràtic» de l'esquerra abertzale. Pel magistrat, ambdós han actuat en representació de Batasuna-ETA, i no de l'esquerra abertzale. Així, remarca que «en cap cas» no pot equiparar-se l'esquerra abertzale amb Batasuna, però assenyala que l'entramat terrorista liderat per ETA «actua amb vocació fagocitadora i depredadora» de tot l'espectre de l'esquerra abertzale.

Segons el jutge, Barrena i Urrutia «han desafiat expressament» totes les resolucions que s'havien pres contra Batasuna i han continuat, presumptivament, amb l'activitat delictiva. I davant aquest comportament, afegeix, «s'ha d'actuar d'acord amb el que estableix la llei a fi d'evitar la continuació de l'activitat delictiva». Davant de l'actitud reiterada dels dos detinguts, explica Garzón, un no «pot quedar inerme» perquè, en cas de fer-ho, suposaria atorgar-los una espècie de «patent de cors». Garzón afirma que, amb aquesta conducta, els responsables de Batasuna «han interioritzat» el missatge d'ETA de reprendre la violència terrorista perquè considera que no hi ha unes condicions òptimes per a la negociació. Amb Barrena i Urrutia, ja són 19 els membres de la mesa nacional de Batasuna (un total de 38) empresonats.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris