algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 13°
17°

La inflació continua la seva escalada, puja una dècima i se situa en el 4'4%

Solbes insisteix una vegada més a no parlar «ni de crisi ni de recessió econòmica»

85410

Imatge d'arxiu del ministre d'Economia, Pedro Solbes, que insisteix a «negar la crisi».

Els preus continuen la seva escalada alcista. Les dades provisionals publicades ahir per l'Institut Nacional d'Estadística sobre els preus mostren que, tot i el període de rebaixes, els preus dels productes de principal consum a l'Estat s'incrementaren un 4'4% el mes passat. En el cas de confirmar-se aquesta xifra, això suposaria l'increment d'una dècima respecte del mes de desembre, i la taxa més alta des de gener de 1997.

El ministre d'Economia, Pedro Solbes, atribueix la dada provisional a la situació del mercat del cru i de les matèries primeres, i insisteix que si es parla de recessió a l'Estat «s'està exagerant molt».L'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCH) se situa en el major nivell des de fa onze anys.

Si es confirma aquesta dada avançada, l'IPCH (que mesura els preus de manera harmonitzada amb la resta de països de la zona euro), per gener hauria estat dos punts superior a allò registrat el mateix mes de l'any anterior.L'INE recordà que la informació que proporciona l'indicador avançat és únicament orientativa, per la qual cosa no ha de coincidir necessàriament amb la dada definitiva, que es donarà a conèixer el pròxim 15 de febrer. En el cas que l'IPCH de gener coincideixi amb la taxa general d'inflació espanyola (IPC), es tractaria de la xifra més alta des de fa gairebé més de 12 anys, el novembre de 1995, quan l'augment dels preus també va ser del 4'4%.

Des del Ministeri d'Economia insisteixen en el caràcter exogen de l'alça dels preus del darrer mes, i reiteren que la taxa d'inflació es moderarà a partir d'aquesta primavera fins a arribar a situar-se per sota del 3% a finals de 2008. El vicepresident segon del Govern i ministre d'Economia i Hisenda, Pedro Solbes, assegurà ahir, que, encara que l'«alta» taxa de l'IPC harmonitzat «no és positiva», es tracta d'una xifra esperada que no indica ni «crisi» ni «recessió». Solbes assegura que la dada és coherent amb allò que s'esperava, ja que les previsions apunten cap a un increment dels preus fins al març.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris