nubes rotas
  • Màx: 17°
  • Mín: 16°
17°

L'Audiència Nacional reobre el cas sobre la contractació del Yak-42

El tribunal acusa Marlaska de precipitació en l'arxiu de la causa

«Les famílies dels militars morts mereixen un acte de justícia». La Sala Penal de l'Audiència Nacional ordenà ahir la reobertura de la investigació relativa a la contractació del Yakovlev-42, sinistrat a Turquia el maig de 2003 amb 62 militars espanyols a bord. S'estima així el recurs presentat pels familiars dels soldats, que tornaven d'una missió a l'Afganistan, contra l'arxiu de la causa que estipulà el jutge de l'Audiència Nacional Fernando Grande-Marlaska, que la Sala Penal acusa de precipitació, «amb les nefastes conseqüències que hagués tingut per a la causa» si no s'haguessin interposat els recursos.

La decisió de la Sala Penal de l'Audiència Nacional, que presideix Javier Gómez Bermúdez, suposa un bon cop per a Grande-Marlaska, que el mes de juny ordenà l'arxiu lliure de la causa, al·legant que cap funcionari de Defensa no tenia l'obligació de verificar si l'avió es trobava en perfecte estat de manteniment i que «cap anomalia en aquests termes no ha quedat acreditada». Afegia que tampoc no corresponia al Govern de José María Aznar comprovar si la tripulació comptava amb les licències necessàries, si rebien cursos de formació i menys que es complissin les hores de descans necessàries, qüestions que corresponen a l'empresa contractista.

Tanmateix, a l'auto, la Sala Penal estima que han d'acceptar-se els recursos dels familiars dels militars i, per tant, «instruir les diligències penals oportunes per depurar les responsabilitats eventuals en què poguessin haver incorregut determinats funcionaris espanyols que, com a garantia, hagueren de dur a terme tasques d'inspecció i control dins i fora d'Espanya en les etapes de contractació i de desenvolupament del vol del Yak-42.

Segons l'auto, si no es reobre la investigació «es produiria una evident indefensió per a les famílies i retallaria el principi de tutela judicial efectiva». L'Audiència subratlla que la decisió del jutge Fernando Grande-Marlaska de sobreseure la causa «manca de motiu vàlid i ve a transgredir el principi de tutela judicial efectiva».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris