algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 17°
17°

La batlessa d'Hernani declararà el 24 de gener a l'Audiència Nacional

Bermejo demana «prudència» en la possible il·legalització d'ANB

La imputació per un presumpte delicte d'enaltiment del terrorisme de la batlessa d'Hernani (Guipúscoa), Marian Beitialarrangoitia (ANB), que haurà de declarar davant del jutge Santiago Pedraz el 24 de gener, ha situat aquest grup polític més a prop de la il·legalització. Pel ministre de Justícia, Mariano Fernández Bermejo, les paraules de Beitialarrangoitia demanant un aplaudiment per als dos presumptes etarres Igor Portu i Martín Sarasola en un acte celebrat dissabte a Pamplona constitueix «una prova que suma» a l'hora d'instar a la il·legalització d'ANB.

No obstant això, matisà que en «un procés que toca la medul·la del sistema democràtic» (la il·legalització d'un partit polític) és necessari «afinar» i afegí que de moment «no existeixen proves definitives». Des de l'oposició, el portaveu del PP al Congrés, Eduardo Zaplana, digué que la il·legalització d'ANB és un procés que està «cantat» i que obeeix a una «estratègia política» del Govern per intentar «salvar els mobles» per les pròximes eleccions.

El coordinador general d'IU, Gaspar Llamazares, demanà al Govern, al Ministeri de l'Interior i al fiscal general de l'Estat que no es deixin arrossegar per l'«extremisme del PP» ni per «urgències o preocupacions electorals», i subratllà que ha d'existir una «base jurídica» per il·legalitzar ANB. El PNB de Biscaia denuncià «la utilització purament electoralista i mercantilista» de les il·legalitzacions de l'esquerra abertzale que es produeixen sempre poc abans dels comicis.

El candidat d'ERC a les generals, Joan Ridao, criticà la «pudor electoralista» d'una possible il·legalització i reclamà que «no es privi una part important del poble basc de la seva capacitat de parlar i de tenir presència en les institucions». El candidat d'ICV-EUiA, Joan Herrera, qualificà la hipotètica il·legalització com «un error» i demanà, en comptes d'això, la unitat democràtica en contra d'ETA i que es mantinguin «canals estables d'expressió política» per a l'esquerra abertzale.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris