cielo claro
  • Màx: 26°
  • Mín: 24°
22°

Portu declara que no oposà resistència i que rebé els cops després de l'arrest

El seu relat coincideix amb el d'un veí que va presenciar la detenció a Arrasate

El presumpte membre d'ETA Igor Portu declarà davant del jutge que instrueix les diligències prèvies per les lesions sofertes, que en la detenció no oposà resistència i que fou copejat per agents de la Guàrdia Civil des que fou detingut fins que el dugueren a Lesaka per als escorcolls. El col·lectiu contra la tortura TAT lliurà ahir als periodistes una còpia del testimoni que Portu féu davant del jutge dimarts a l'hospital Donostia, des d'on fou traslladat ahir a la presó de Martutene.

El relat de Portu situa la seva detenció i la de Sarasola devers les onze del matí al costat d'una escola i d'uns habitatges d'Arrasate (Guipúscoa), on hi havia «3 o 4 patrols» de la Guàrdia Civil i, assegurà, «no hi havia cap control ni es varen posar a córrer».

Després de demanar-li el DNI i registrar-lo -no especifica si els intervingueren armes-, diu que passà a la part posterior d'un dels vehicles, i que «començaren a pegar-li cops de puny i bufetades», segons el testimoni recollit per la secretària judicial. Portu assenyala que el dugueren per un camí fins a un riu, on veié Sararola. Allà, segons la declaració recollida pel jutge, «continuaren pegant-li i amenaçant-lo de matar-lo» i, un moment, sentí un tret i pensà que era una «simulació d'execució». Després, explica, li continuaren pegant i li ficaren el cap al riu fins a dos o tres pics fins que se li tallava la respiració.

Portu diu que el trajecte des d'aquest lloc al que creu que era la caserna d'Intxaurrondo ho féu encaputxat i que rebé «cops molt forts a les costelles i al pit». Portu assegura que també sofrí maltractaments al calabós, on «li feren fer flexions i li pegaren al pit i a les costelles».

El testimoni de Portu coincideix amb el d'un veí d'Arrasate que declarà davant el jutjat de Bergara que la detenció no fou violenta. El veí explicà que va veure com arribaven cinc «patrols» de la Guàrdia Civil i es dirigiren «directament» cap a «dos muntanyencs». Aquest veí digué que l'arrest es produí entre les 10.00 i les 10.30 hores i que veié com els registraven les motxilles, els col·locaven «els grillons» i els ficaven al cotxe.

D'altra banda, el jutge Grande-Marlaska ordenà ahir l'ingrés a presó incondicional de Martín Sarasola, acusat de la col·locació de la furgoneta bomba que esclatà a la T-4 i imputat dels mateixos delictes que Portu, el seu company en el comando Neu.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris