cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 22°
22°

De la Vega retreu a l'Església que «falti a la veritat» i reclama respecte

Avisa que la societat no acceptarà tornar al temp d'una «moral única»

La vicepresidenta primera del Govern, María Teresa Fernández de la Vega, va retreure ahir els bisbes que «hagin faltat a la veritat» en la manifestació de Madrid del 30 de desembre i els advertí que la societat no acceptarà tornar als temps d'una «moral única» per a tots els espanyols.

De la Vega comparegué a petició pròpia en la Comissió Constitucional del Congrés per explicar com estan les relacions entre l'Estat i l'Església després de les crítiques contra el Govern en la concentració a favor de la «família cristiana».

Encara que manifestà el seu respecte al dret d'«una part» de la jerarquia eclesiàstica de censurar el Govern, també demanà i exigit «el mateix respecte» per a l'Executiu quan compleix els seus compromisos electorals, i llançà un advertiment a l'Església: «El que ja no resulta tan tolerable és que per exercir aquest dret es vulneri el respecte degut a dos poders legítims, com són el Govern i el Parlament, i a més es faci faltant a la veritat», afirmà.

Tot seguit, subratllà que la societat, que segons ella ha acceptat i integrat els nous drets socials incorporats durant aquesta legislatura, «no necessita tuteles morals, com tampoc no en necessita, ni en tolera ni n'accepta el seu Govern». Insistí que la societat no està disposada «a retrocedir a un temps pretèrit en el quals s'imposava una moral única a tots els espanyols», un temps que «per sort ha quedat enrere i no tornarà, per desig exprés de la majoria», que «no està disposada a endarrerir les manetes del rellotge».

De la Vega defensà la «cooperació» del Govern amb l'Església en aquesta legislatura, basada en el respecte a l'autonomia d'ambdues institucions, i afirmà que no minva el principi de aconfessionalidad i «laïcisme» de l'Estat.

Indignació

En el torn de portaveus, ERC i IU-ICV li exigiren més contundència enfront de l'Església, mentre que Joan Tardá retragué a De la Vega que «a vostès els bisbes els han pujat a l'esquena». I el portaveu d'IU-ICV, Joan Herrera, demanà una revisió dels acords amb la Santa Seu i cridar a consultes l'ambaixador Francisco Vázquez com a «gest de força».

De la Vega rebutjà ambdues pretensions i negà que l'Executiu hagi concedit privilegis a l'Església; per contra, argumentà que s'han eliminat els seus «privilegis fiscals» i ha avançat en la seva autonomia financera.

Amb la portaveu del PP, Maria Salom, polemitzà entorn de la responsabilitat per una presumpta «confrontació» amb els catòlics. Si segons Salom el Govern practica un «radicalisme laïcista» amb el qual pretén ocultar el «fracàs» de la seva gestió, De la Vega afirma que l'Executiu «no ha confrontat, ni confronta, ni confrontarà ningú».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris