cielo claro
  • Màx: 22°
  • Mín: 22°
21°

Els dos etarres detinguts diumenge planejaven un gran atemptat a Madrid

Portu i Sarasola, a més d'un company fugit, són els autors de l'atac contra la T4

88104

El ministre d'Interior féu públic ahir l'anunci del traslladat per la Guàrdia Civil .

Els etarres Igor Portu i Martín Sarasola, detinguts el passat diumenge per la Guàrdia Civil a Mondragón, foren, junt amb el seu company de comando fugit Mikel Sebastián, els autors materials de l'atemptat contra la T4 de l''eroport de Barajas que i, a més, planejaven un atemptat imminent en un centre comercial de Madrid.

El ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, confirmà ahir que els detinguts, els fugits San Sebastián i Joseba Iturbide formaven un «comando especial» responsable de les «accions més importants d'ETA en els últims anys», entre elles la de la T4 de Madrid -que costà la vida a dos equatorians- i la bomba de Castelló. I comparà l'operatiu amb el desmantellament, el setembre passat, de la fàbrica de bombes d'alta potència d'ETA en la localitat francesa de Cahors. «Avui ETA no té ni fàbrica de bombes ni comando especial», es felicità Rubalcaba.

En una roda de premsa a la seu del Ministeri de l''nterior, Rubalcaba informà sobre la «important operació» duta a terme per la Guàrdia Civil i que fins al moment s'ha saldat amb la detenció de Sarasola i Portu i la localització de dos zulos amb més de 150 quilos d'explosius. Una operació que encara continua oberta ja que se cercen els altres dos membres del comando, San Sebastián i Iturbide.

Tres d'ells, Sarasola, Portu i San Sebastián, varen ser els autors materials de l'atemptat a l'aparcament de la T4 de Barajas. Una autoria que ha confessat el mateix Sarasola en la seva declaració en la qual, segons Rubalcaba, ho explicà tot «amb amb tots els detalls». «Sabem que ha dit la veritat perquè ens ha contat detalls que només podria saber ell», apuntà.

A més, segons informen fonts de la investigació, els quatre integrants d'aquest comando estaven planejant un atemptat a Madrid que volien cometre de manera imminent. El seu objectiu era col·locar, en les pròximes dates, un cotxe bomba a prop de la zona comercial d'Azca, un dels centres neuràlgics de la capital espanyola. Sarasola i Sebastián inspeccionaren l'any passat l'aparcament, on hi deixaren una furgoneta.

Aquest comando duia actuant des de 2001. A partir de 2002 són un comando operatiu però que limitava la seva tasca a «passar persones» ,i serà a partir de 2004 quan «es dedicà a passar armes i explosius que els terroristes distribueixen entre els diferents comandos operatius d'ETA. Però el gran salt qualitatiu en les seves activitats el donen el 2006 quan, segons Rubalcaba, «passen a ser operatius de tot» i no sol a distribuir armes sinó a fer accions pel seu compte com a comando especial.

«Es tracta per tant dels membres d'un comando important que han participat a les accions més significatives de la banda en els últims temps», digué Rubalcaba. «És una operació brillant per la qual hem de felicitar-la i felicitar-nos. Parlàvem del comando especial i aquest era el comando especial. Avui ETA no té ni fàbrica de bombes ni comando especial», subratllà.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris