nubes rotas
  • Màx: 25°
  • Mín: 25°
24°

Zapatero dóna les gràcies «en nom de la llibertat» als agents caiguts

Acudí a un homenatge als guàrdia civils morts en actes de servei

El cap de l'Executiu, José Luis Rodríguez Zapatero, donà ahir les gràcies en nom dels ciutadans, de la llibertat i de la democràcia als 27 guàrdies civils i policies caiguts en acte de servei el 2007, en un sobri homenatge celebrat per primera vegada i al qual assistiren els familiars de les víctimes.

En un envelat instal·lat als jardins del palau de la Moncloa i amb el suport de les màximes autoritats de l'Estat, els portaveus dels grups parlamentaris i els alts comandaments de les Forces i Cossos de Seguretat, Zapatero presidí un acte de «tribut obligat» que es repetirà cada any, per gener.

L'homenatge, «solemne, auster i sentit», en paraules de Zapatero, vol honrar «els que assumiren riscs perquè la resta puguem viure sense riscs», els que lluiten contra els delictes i contra el terrorisme, per protegir la biodiversitat i el patrimoni, per regular el tràfic i protegir la seguretat de tots.

«La seguretat és la garantia última del sistema de drets i llibertats», manifestà el president del Govern abans de lliurar una placa a les famílies dels morts, que assistiren a l'acte amb serenitat, però també amb llàgrimes.

L'homenatge, acordat el desembre pel Consell de Ministres a proposta de Zapatero, és, segons assenyalà el ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, «tan just com merescut», perquè era necessari expressar a les famílies dels morts «la nostra més alta consideració, la nostra confiança i la nostra lleialtat.» «La lleialtat es paga amb lleialtat», assegurà el ministre.

En unes sentides paraules, Rubalcaba confessà que l'«exemple» dels policies i dels guàrdies civils que han donat la seva vida en acte de servei és un estímul «quan les forces flaquegen» en l'exercici del seu càrrec.

Segons la seva opinió, aquest tribut no servirà per mitigar el dolor de les famílies -«que és personal i intransferible»-, però sí «perquè no se sentin desemparats, perquè no hi estan».

L'himne nacional presidí l'inici de l'homenatge, al qual assistiren, en primera fila, Zapatero i a seva dona, Sonsoles Espinosa; la vicepresidenta, María Teresa Fernández de la Vega; Rubalcaba i el ministre de Defensa, José Antonio Alonso, i el d'Exteriors, Miguel Àngel Moratinos; i els presidents del Congrés, el Senat, del Tribunal Constitucional i del Suprem.

Darrere ells, el president del PP, Mariano Rajoy, i els portaveus parlamentaris; davant, els familiars; i entre els dos grups, un mosaic en forma de llàgrima dedicat als morts en acte de servei.

Zapatero volgué estendre l'homenatge a tots els que donaren la seva vida en anys anteriors en compliment del «bell» mandat constitucional, que encomana a les Forces i als Cossos de Seguretat de l'Estat la feina de protegir el lliure exercici dels drets i garantir la seguretat ciutadana.

Tots, assegurà, «hi ocuparan un lloc d'honor».«Gràcies en nom dels ciutadans, gràcies en nom de la llibertat, gràcies en nom de la democràcia, gràcies en nom de tots», subratllà el president del Govern. Segons ZP, el «sacrifici» dels agents «exigeix una correspondència» dels ciutadans i dels poders públics.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris