muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
16°

Marlaska tanca la causa del Yak-42 sobre irregularitats en identificacions

El jutge considera que els quatre responsables militars no cometeren falsedat documental

69838

Seixanta-dos militars espanyol moriren en l'accident del Yakolev-42.

El jutge de l'Audiència Nacional Fernando Grande-Marlaska ordenà ahir l'arxiu de la causa oberta contra quatre responsables militars pels errors comesos en la identificació dels cadàvers de 30 dels 62 militars morts en l'accident de l'avió Yakolev-42 en considerar que malgrat que la seva conducta va ser «greu» no encaixa en el delicte de falsedat documental de què se'ls acusava. El magistrat ja va decidir el passat 1 de juny arxivar la causa relacionada amb l'accident que investigava el referent a la contractació de l'aparell accidentat.

L'accident del Yakolev-42, que va tenir lloc a Turquia el maig del 2003, va acabar amb la vida de 62 militars espanyols que tornaven de la seva missió a l'Afganistan, la qual cosa va significar la major catàstrofe de les Forces Armades espanyoles en temps de pau. Un total de 30 dels morts van ser identificats de manera incorrecta, fet que va provocar que es lliuràs a les famílies cossos erronis. Els tres militars acusats eren el general de Sanitat Vicente Navarro, que es va encarregar d'elaborar la llista dels 62 morts, els dos oficials mèdics que li van donar suport en la identificació a l'hora de redactar els informes de necròpsia, el comandant mèdic José Ramírez i el capità mèdic José Saéz, i l'encarregat de dirigir la comissió militar responsable de les identificacions, el tinent general José Antonio Beltrán.

El jutge indica que, amb vista dels fets, ha de concloure que no existeix «rellevància jurídic penal» en aquest cas malgrat que de la mala identificació dels cadàvers van derivar «danys morals». «El que sí podem ressenyar és l'existència d'una concreta imprudència» en les tasques d'identificació dels 30 cadàvers en els quals es van cometre errors, afegeix el magistrat. Grande-Marlaska considera que és inqüestionable que les autoritats turques -que es van encarregar d'identificar 32 dels cossos- van fer constar a l'equip espanyol encarregat de les proves que no n'havien identificat 30. Especifica que el general Navarro va utilitzar en les seves anàlisis variables el lloc que els soldats ocupaven a l'avió o el tipus d'indumentària que portaven, dades que van ser «insuficients».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris