algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:

L'Audiència Nacional imposa una multa de 3.000 euros als humoristes d' «El Jueves»

El caricaturista i el guionista van ser acusats d'un delicte d'injúries a l'hereu de la Corona

Guillermo Torres i Manel Fontdevila, dibuixant i guionista, respectivament, de la vinyeta sobre els prínceps d'Astúries que provocà el segrest de la revista satírica El Jueves, hauran de pagar sengles multes de 3.000 euros com a «responsables d'un delicte d'injúries a l'hereu de la Corona». Així ho decidí ahir el jutge central del Penal de l'Audiència Nacional José María Vázquez Honrubia, després d'estudiar aquella portada del 18 de juliol en la qual Felipe i Letícia apareixien en una actitud sexualment explícita.

En un moment de la vista, el fiscal, Miguel Àngel Carballo, que demanà 6.000 euros de multa pel benefici econòmic obtingut per la revista amb la polèmica, es preguntà quina seria la reacció de la ciutadania «si a Veneçuela es produïssin manifestacions similars» contra el rei.

«Tornaríem a fer-ho. No entenem per què estam aquí per aquesta ximpleria i fins que no ho entenguem continuarem com fins ara», declarà Fontdevila poc abans d'entrar a l'Audiència Nacional. Segons el parer dels dos col·laboradors, que avançaren que la portada del pròxim número d'El Jueves estarà dedicada a l'enfrontament del rei amb el president de Veneçuela, Hugo Chávez, «la gent ja és gran i sap, quan veu una portada, si l'ofèn o no i si la compra o no». «Cap dels dos no hauria de ser aquí», sentencià Fontdevila, qui digué que tenia «la consciència molt tranquil·la».

Una vegada finalitzat el judici oral, el magistrat Vázquez Honrubia argumentà que la vinyeta d'El Jueves és «objectivament injuriosa» i que fou «incomprensible i innecessari» que s'utilitzàs aquest mitjà "els prínceps d'Astúries en una actitud sexual explícita" per criticar una mesura del Govern.

D'aquesta manera, el jutge rebutjà «absolutament» que el dibuix pugui emparar-se en el dret fonamental de la llibertat d'expressió, ja que, segons argumentà, «no compleix els criteris d'idoneïtat, proporcionalitat i necessitat» que exigeix la doctrina per aplicar aquest principi.Especialment dura fou la intervenció del fiscal, que sol·licità elevar de 3.000 a 6.000 euros la multa per als dos humoristes, perquè l'enorme difusió «ha augmentat els seus beneficis econòmics».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris