muy nuboso
  • Màx: 17°
  • Mín: 12°
17°

Brussel·les rebaixa la previsió de creixement per a l'Estat al 3%

La CE es mostra pessimista i pronostica «nigulots a l'horitzó»

La Comissió Europea ha rebaixat la previsió de creixement per a l'Estat espanyol el 2008 al 3% del Producte Interior Brut (PIB), quatre dècimes menys del que havia pronosticat el maig, però en la línia del que estimà el vicepresident segon del Govern, Pedro Solbes, qui a final d'octubre féu entendre que l'Executiu podria revisar la xifra del 3,3% que havia anunciat.En tot cas, l'alentiment econòmic serà més acusat el 2009, amb una previsió de creixement de tan sols el 2,3% del PIB, a causa de la reducció d'inversió en habitatge. El comissari d'Afers Econòmics, Joaquín Almunia, advertí ahir que es perceben «nigulots a l'horitzó».

En tot cas, l'Executiu comunitari alertà ahir de l'existència de «riscs a la baixa» per a aquestes previsions. En particular, «l'ajust al sector de la construcció podria produir-se més ràpidament del que es pensava i alentir la creació d'ocupació i el consum privat més del previst». Brussel·les destacà a més que les llars espanyoles «presenten una exposició màxima a les turbulències financeres» pel seu alt nivell d'endeutament, realitzat gairebé exclusivament a tipus d'interès variables.

D'aquesta manera, la Comissió Europea assenyala que l'alentiment gairebé no es deixarà sentir el 2007, ja que l'economia creixerà un 3,8%, una dècima més del que Brussel·les pensava el maig. Les xifres de Brussel·les per a Espanya el 2008, del 3% del PIB, són superiors als pronòstics del Fons Monetari Internacional (2,7%). A més a més, Brussel·les estima que enguany es tancarà amb una inflació mitjana del 2,6 per cent, mentre que el nivell de preus pujarà fins al 2,9% el 2008 i se situarà en el 2,7% el 2009.

La productivitat continuarà pujant per sota de l'1% durant tot el període, però l'alentiment econòmic afectarà la creació d'ocupació, que es desaccelerarà des del 3% de 2007 fins al 2,1% l'any que ve i l'1,7% el 2009, mentre que l'atur augmentarà des del mínim del 8,1% de la població activa que es registrarà enguany fins al 8,5% el 2008 i el 9,1% el 2009. En aquest sentit, el comissari d'Afers Econòmics de la Comissió Europea es mostrà pessimista respecte a les previsions econòmiques i advertí que es perceben «nigulots a l'horitzó».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris