muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín:
15°

El Govern blinda el sistema informàtic per l'amenaça d'un ciberatac islamista

Els serveis d'intel·ligència avisen que Al Qaeda vol atacar diumenge els ordinadors

Els tècnics informàtics de seguretat del Govern han preparat un pla especial per evitar un atac informàtic per part d'Al Qaeda, previst per al diumenge 11 de novembre. El Centre Nacional d'Intel·ligència ha advertit el Govern que l'atac apuntaria directament a les administracions públiques. El Centre Criptogràfic Nacional (CCN) que depèn del CNI, advertí fa uns dies els responsables de seguretat del Govern que es podria produir un atac massiu per part d'ordinadors «suïcides» repartits en tot el món. Segons reconegué ahir un portaveu oficial del Govern, les mesures habituals es reforçaran el pròxim diumenge per evitar un col·lapse informàtic dels grans servidors i les dades dels ciutadans.

L'equip de resposta davant d'incidents de seguretat informàtica del CCN mantenia ahir una informació en la seva web oficial en la qual advertia del perill d'un atac global. El comunicat, que ja ha desaparegut de la web, explicava que una secció dels serveis d'intel·ligència militar israelians havia detectat un intent d'atac d'Al Qaeda per a diumenge. L'agència de seguretat ha intervingut correus entre membres d'Al Qaeda que contenien un arxiu adjunt autoexecutable dit Cyber-Yihad. Segons els serveis israelians, aquests missatges amb arxius contenen un «troià» que l'usuari ha d'instal·lar voluntàriament al seu ordinador. L'arxiu conté un programa dissenyat per atacar els servidors més importants d'occident. Cada ordinador personal que instal·li aquest arxiu pràcticament s'autodestruirà, ja que utilitzarà tota la seva potència per dirigir l'atac a l'uníson. Els executables s'autoactivaran el dia 11 de novembre. Al Qaeda no havia advertit d'aquesta maniobra, ni amenaçat amb aquest atac. L'advertència dels israelians i les mesures que ha pres el CNI, remeses als caps de seguretat d'informàtica de les diferents administracions, previsiblement frustrarà les intencions d'Al Qaeda de col·lapsar Internet i tots els serveis de l'administració.

Aquest no seria el primer atac provocat per Al Qaeda a través de la xarxa, però sí és el descobriment més sofisticat fins ara i suposaria que milers, potser cents de milers d'ordinadors, treballarien a l'uníson contra els sistemes informàtics de l'administració. Per atacar, només haurien d'acudir a un locutori amb accés a internet, entrar al seu correu, obrir l'executable i instal·lar-lo a l'ordinador, després, en progressió aritmètica, milers d'ordinadors, enviarien el virus destructiu a les diferents administracions civils i militars. Els experts en la lluita contra el terrorisme consideren que aquesta seria la resposta d'Al Qaeda al tancament de cents de les seves pàgines de propaganda.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris