nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:
16°

El Marroc reitera el rebuig i vol negociar el futur de Ceuta i Melilla

Els diputats marroquins lliuraren una carta dirigida a Zapatero

El Govern del Marroc reiterà ahir el seu rebuig de la visita a Ceuta i Melilla dels reis d'Espanya i demanà negociar el futur d'ambdues ciutats espanyoles, que qualifica d'«ocupades» i la sobirania del qual revindica. En una sessió extraordinària del Parlament a Rabat, el primer ministre marroquí, Abás El Fassi, qualificà d'«inoportuna» i de «provocació» cap al Marroc la visita que ahir iniciaren els reis d'Espanya a aquestes ciutats del Nord d'Africa. Els reis viatjaren per primera vegada en 32 anys de regnat a Ceuta i demà ho faran a Melilla, la qual cosa motivà una forta protesta de Marroc, l'ambaixador del qual, a Madrid, fou cridat a consultes a Rabat.

La sessió extraordinària conjunta de la Cambra de Representants i de la Cambra de Consellers es féu després que un grup de diputats, que havien anunciat una manifestació davant l'Ambaixada espanyola que finalment no es dugué a terme, lliurassin una carta a l'ambaixador d'Espanya, Luis Planas, dirigida al president del Govern espanyol, José Luís Rodríguez Zapatero. Els diputats, que pertanyen a la Comissió d'Assumptes Exteriors, Defensa i Assumptes Islàmics, expressaren «el rebuig del poble marroquí» de la visita reial a les dues ciutats autònomes espanyoles i plantegen a la carta, segons digueren a la premsa, «la possible revisió de tot el que afecta a les relacions hispanomarroquines i fins i tot a les nostres relacions amb la Unió Europea».

El nacionalista El Fassi assegurà que el Marroc «vol solucionar aquest problema» (la reivindicació marroquina de la sobirania d'aquestes ciutats) mitjançant negociacions, «com va aconseguir Tarfaya, Sidi Ifni i el Sàhara» (territoris que van pertànyer a Espanya). El primer ministre repetí que, per al Marroc, existeixen «línies vermelles relatives a la integritat territorial que no poden ser traspassades» i va afirmar que «la nostra veïna Espanya ha de ser conscient que l'era de la colonització s'ha superat definitivament».

El Fassi reconegué que, per al Marroc, la cooperació amb Espanya «és un pilar de la seva política exterior» i que a més és «un element essencial per garantir l'estabilitat a la regió mediterrània». Latifa Smirs Benani, diputada del Partit Istiqlal -al qual pertany el primer ministre- es va preguntar, en la seva intervenció, si el Marroc no hauria de plantejar, en tot cas, la seva reivindicació territorial sobre Ceuta i Melilla en la IV Comissió de l'Assemblea General de les Nacions Unides.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris