nubes dispersas
  • Màx: 14°
  • Mín: 10°
11°

Els familiars de les víctimes de l'11-M rebran 900.000 euros com a indemnització

El tribunal concreta que l'Estat restarà les quantitats ja rebudes i inclourà els morts de Leganés

98552

Imatge d'arxiu del jutge, Javier Gómez Bermúdez, en la lectura de la sentència de l'11-M.

El tribunal de l'11-M acordà ahir la quantitat específica que rebrà cada una de les famílies dels 191 morts en les explosions dels trens de rodalies de Madrid i el que tingué lloc al carrer Carmen Martín Gaite de Leganés, fixada en 900.000 euros i que no figurava en la sentència prèvia per error. En una interlocutòria d'aclariment feta pública ahir, els tres magistrats que conformen el tribunal de l'11-M van especificar que es restarà la quantitat de diners ja rebuda durant aquests anys per a cada una de les víctimes, que figura com a indemnització en la sentència coneguda el passat dimecres en la lectura pública. Es tracta, per tant, de la subrogació a favor de l'Estat per les quantitats econòmiques ja abonades com a indemnització a les víctimes dels atemptats de l'11 de març de 2004 a Madrid.

Els tres magistrats aclariren el fet ja que: «Revisada la sentència notificada, es comprova que a la pàgina 712 no consta la quantia de la indemnització per mort que fixa el tribunal, que és de 900.000 euros,» especifica la interlocutòria. Aquesta realitza a més una correcció en una de les penes a les quals han estat condemnats els dos autors materials, Jamal Zougam i Otman El Gnauoi. La pena de presó per delicte d'homicidi terrorista en grau de temptiva passa a ser de «20 anys menys un dia» i no la de 20 anys que apareixia en la sentència original, ja que aquesta és la manera o la forma tècnica en la qual apareix la condemna en la llei.

No obstant això, aquesta reducció que suposa restar cinc anys a la condemna total de 42.924 d'el-Gnaoui i 42.922 de Zougam, no té cap efecte pràctic, ja que ambdós compliran la pena màxima de 40 anys establerta en l'actual Codi Penal. El tribunal encara té pendent emetre algun aclariment més de la sentència, per la qual cosa encara que els acusats tenen la possibilitat de recórrer davant del Tribunal Suprem, el termini per presentar aquest recurs no començarà a córrer fins que no s'hagin emès tots les interlocutòries explicatives. Així, els condemnats no hauran de fer-se càrrec de les indemnitzacions fins que la sentència sigui ferma, extrem que no es concretarà fins que es resolgui els recurs de cassació. Per la seva part, els advocats defensors dels 21 condemnats de l'11-M recorreran amb tota probabilitat en els pròxims dies la sentència davant del Tribunal Suprem, com així expressaren els lletrats ahir. Si bé hauran d'esperar a la total i completa resolució de la justícia.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris