algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín:

El PP balear diu que l'autoria d'ETA era una opinió «perfectament expressable»

Els partits del Pacte insten els populars a demanar «perdó» per haver «mentit» a la gent

El PP balear manifestà ahir el seu «respecte escrupolós» per la sentència de l'11-M que descarta l'autoria d'ETA en els atemptats de Madrid de fa tres anys i mig però, al mateix temps, també advertí que «les opinions són lliures en aquest país i si en qualsevol moment s'ha tingut aquesta opinió -la que apuntava a l'autoria d'ETA-, és perfectament expressable». Així ho manifestà ahir el portaveu adjunt del PP al Parlament, Joan Flaquer, instants després que es donàs a conèixer l'esperada sentència. Una sentència que, segons UM, obliga els populars a «reflexionar» i, segons el Bloc, a «demanar perdó». Pel PSIB, en canvi, el «trio Acebes, Rajoy i Zaplana han de fer les maletes» després de «tantes mentides».

Flaquer apuntà que el seu partit no ha d'assumir cap responsabilitat i defensà la gestió que portà a terme el Govern de José María Aznar (PP) entre l'atemptat i les eleccions generals, tres dies en què es mantingué oficialment la tesi de l'autoria d'ETA quan ja hi havia indicis que apuntaven cap al terrorisme d'arrel islamista. «Si s'han trigat tres anys per conèixer la veritat judicial d'aquests fets, és difícil que en tres dies el Govern pogués donar totes les explicacions i que s'ajustassin al cent per cent a allò que va passar», assegurà el portaveu adjunt del PP. «Estam absolutament tranquils i convençuts que el Govern del PP va actuar com havia d'actuar en aquell moment i va fer tot el que estava a les seves mans. En aquest sentit, no ens hem mogut ni un mil·límetre ni hem canviat la nostra opinió: férem el que era més oportú i convenient i, en tot moment vàrem explicar a l'opinió pública el que en aquell moment se sabia i es coneixia», sentencià Flaquer. El diputat expressà el seu «respecte» per la sentència i reiterà la «solidaritat i el suport» del seu partit a les víctimes perquè puguin tenir «tot el consol possible» de les institucions de l'Estat.A diferència d'altres comunitats com Catalunya, el president del Govern, Francesc Antich, no va fer cap manifestació pública sobre la sentència, ni el seu Govern en va fer cap valoració expressa. Sí que ho feren els partits del Pacte.El portaveu parlamentari del PSIB, Antoni Diéguez, fou el més contundent a l'hora d'assegurar que Rajoy, Acebes i Zaplana «han de fer les maletes i anar-se'n a ca seva». Segons el socialista, els populars han de «demanar excuses» després de «tantes mentides en un tema tan sagrat com aquest».

El líder del Bloc, Biel Barceló, destacà que amb la sentència «ha caigut la teoria de la conspiració que han defensat determinats sectors de la dreta». Pel nacionalista, també queda demostrat que el PP ha actuat de manera «totalment polititzada» i, precisament per això, «han de demanar perdó sobretot a les víctimes». Barceló advertí, però, que el PP «ja havia canviat el cantet» i darrerament havia deixat de defensar la teoria de la conspiració perquè hi havia «evidències clares que es va tractar d'un atemptat del terrorisme radical islamista i que no tenia res a veure amb ETA». Això, reiterà, «ara queda totalment demostrat i aclarit».Finalment, el portaveu d'UM, Tomeu Vicens, afirmà que la sentència «ratifica el que tothom sabia, que era evident que l'11-M fou una acció del terrorisme islàmic i que ETA no hi tenia res a veure».

Per això, lamentà que «durant tres anys hem hagut de sentir al nucli dur del PP, Zaplana i Acebes, intentant manipular els ciutadans, dient que hi havia coses ocultes, que era una actuació d'ETA i defensant teories de la conspiració que eren mentides». Pel dirigent d'UM, el «nucli dur» del PP hauria de «fer un pensament» i canviar d'actitud.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris