nubes dispersas
  • Màx: 15°
  • Mín:
15°

El Govern recusarà per primer cop dos magistrats del Tribunal Constitucional

Els considera «contaminats» en el recurs presentat pel PP contra la Llei Orgànica d'aquest òrgan

92946

Maria Teresa Fernández de la Vega anuncià la recusació.

El Govern, a través de l'Advocacia de l'Estat, ha decidit recusar els magistrats del Tribunal Constitucional Roberto García-Calvo i Jorge Rodríguez-Zapata en el recurs del PP contra la Llei Orgànica d'aquest òrgan (LOTC), perquè els considera «contaminats» en aquest assumpte. Aquests magistrats, adscrits a l'anomenat sector conservador de l'Alt Tribunal, manifestaren per juny la «discrepància més profunda» amb la reforma de la LOTC i concretament amb l'article que prorrogà automàticament el mandat de la presidenta d'aquest òrgan, María Emilia Casas.

L'Advocat de l'Estat considera en el seu recurs que l'actitud de García-Calvo i de Rodríguez-Zapata és contrària a la «necessària imparcialitat» exigible a un magistrat i revela un «prejudici» sobre l'assumpte objecte de deliberació. Els Serveis Jurídics de l'Estat subratllen, a més, que aquest pronunciament exprés dels dos magistrats sobre el contingut de la llei es produí quan encara no havia conclòs el termini en el qual aquesta podia ser objecte de recurs.

És la primera vegada en la democràcia que un Govern recusa un magistrat del Constitucional. Si García-Calvo i Rodríguez-Zapata són apartats de les deliberacions, l'anomenat sector progressista del TC recuperarà la majoria en el ple, perduda dilluns passat quan s'acceptaren les abstencions de Casas i del vicepresident Guillermo Jiménez. Els deu magistrats restants estan dividits cinc a cinc entre progressistes (Pasqual Sala, Eugeni Gay, Elisa Pérez, Manuel Aragón i Pablo Pérez Tremps) i conservadors (Vicente Conde, Javier Delgado, Roberto García-Calvo, Jorge Rodríguez-Zapata i Ramón Rodríguez Arribas).

Aquests darrers, no obstant això, tenen a la seva mà la possibilitat d'inclinar a favor seu els debats gràcies al vot de qualitat de Vicente Conde, el president accidental del ple "per raó d'edat" en absència de Casas i de Jiménez. La importància de tenir assegurada la majoria en el ple, encara que sigui mitjançant el vot de qualitat del president, implica que el TC s'ha de pronunciar en els pròxims mesos sobre la constitucionalitat de les lleis més significatives del Govern: la d'igualtat, la del matrimoni homosexual, el Pla Hidrològic Estatal i, sens dubte, l'Estatut català, totes objecte de recurs del PP.

La recusació va ser ahir anunciada formalment per la vicepresidenta del Govern, María Teresa Fernández de la Vega, que donà compte de l'autorització concedida a l'Advocat de l'Estat per actuar en aquest sentit. De la Vega es remeté a la jurisprudència del mateix Constitucional i afirmà que «la imparcialitat del jutge no és just garantia per a les parts, sinó per a l'autoritat i el prestigi dels tribunals, autoritat i prestigi que en una societat democràtica descansen en la confiança que els ciutadans i ciutadanes dipositen en la imparcialitat dels seus jutges».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris