lluvia ligera
  • Màx: 13°
  • Mín: 10°
12°

Ibarretxe assegura que es reunirà amb Zapatero «amb la mà estesa»

Recorda que «la Constitució del poble basc són els drets històrics»

El lehendakari, Juan José Ibarretxe, assegura que assistirà «amb la mà estesa» a la pròxima reunió que mantindrà amb el president del Govern central, José Luis Rodríguez Zapatero. En aquesta li exposarà la seva proposta d'acord amb l'Estat i de consulta a la ciutadania que, insisteix, quan és democràtica i no té validesa jurídica, com la que ell proposa, «està plenament acceptada fins i tot en els ajuntaments».

A més, assenyala, davant de la possible inconstitucionalitat de la seva proposta, que «la Constitució del poble basc són els drets històrics del poble basc».

En una entrevista publicada amb motiu de la seva visita a Argentina pel diari Clarín, el president basc defensa la consulta plantejada en el ple de Política General per sol·licitar als ciutadans bascos el 2008 que «obrin simbòlicament la porta amb dos mandats: reclamant-lo a ETA si té voluntat d'acabar amb la violència, la qual cosa deixaria pas a negociacions, i un altre als partits polítics per arribar a un acord sobre el futur basc que haurà de ser ratificat el 2010.

Ibarretxe explica que aquesta consulta serviria per «posar en marxa el procés, i no serà decisòria, és a dir jurídicament vinculant». El model pel qual s'opti, segons afegeix, es decidirà «al final d'aquest procés» i «ho determinaran els mateixos bascs».

El lehendakari insisteix que «el conflicte basc té dues qüestions que cal separar». En aquest sentit, indica que una part és «la violència d'ETA, inhumana i bàrbara, inacceptable,» que «no serveix per defensar res» perquè «no hi ha cap pàtria, no hi ha cap bandera en aquesta vida que pugui ser defensada mitjançant la violència». Per això, considera que el rebuig de la violència ha de ser «rotund i absolut». Precisa que «el conflicte basc té una existència molt anterior a l'existència d'ETA» i assenyala que la necessitat d'articular pactes existeix «des de molt abans que existeixi ETA

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris