algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
11°

El Govern pactà legalitzar Batasuna a canvi que ETA no realitzàs cap atemptat

Zapatero considera propaganda política les informacions publicades ahir pel diari 'Gara'

El Govern oferí el març a ETA la legalització de l'esquerra abertzale i reactivà la recerca de l'acord polític a canvi que l'organització terrorista emetés un nou comunicat, tres mesos després de l'explosió a la T-4 de Madrid-Barajas que acabà amb la vida de dues persones, en el qual garantís que no hi hauria més atemptats, segons informa Gara en la seva edició d'ahir.

El president de l'Executiu, José Luis Rodríguez Zapatero, es nega a realitzar cap comentari sobre la «propaganda» d'ETA. Així definí les informacions d'ETA publicades pel diari, i la banda terrorista «va replicar reivindicant els compromisos acordats ja per ambdós el 2005».

En aquest encontre, el Govern també oferí la possibilitat d'«obrir negociacions als dos carrils», és a dir, «el polític i el militar», a canvi que «l'esquerra abertzale» corregís «els estatuts del nou partit inscrit (Abertzale Sozialisten Batasuna, ASB) per adequar-los més a la Llei de partits» i que ETA «garantís a més a més que no hi haurà atemptats».

Les reunions de març entre el Govern i ETA suposaren el primer «contacte directe» entre ambdues parts després de l'atemptat de la T-4 i fou el preludi de les trobades de maig.

D'aquesta manera, mentre el Govern reclamava un nou comunicat de la banda amb «un compromís ferm i clar de renúncia als atemptats», l'organització terrorista reivindicava el compliment dels acords subscrits el 2005 i, especialment, l'«acord polític pendent», segons el mateix diari.

El Govern justificà la seva reclamació pel fet que l'atemptat del 30 de desembre havia retallat «el marge d'acció de la Moncloa, a més de qüestionar la credibilitat d'ETA». En aquest comunicat, el Govern no «demana un desarmament, però sí continuar sense atemptats», d'acord sempre amb les dades publicades pel diari basc.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris