algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:

La socialista Elena Torres és elegida presidenta del Parlament Navarra

Comptà amb el suport d'UPN, mentre Na-Bai votà el seu propi candidat

La socialista Elena Torres va ser elegida ahir presidenta del Parlament de Navarra amb els vots d'UPN, PSN i CDN, i l'abstenció d'IUN-NEB, mentre que la candidatura alternativa de Koldo Amezketa, de Nafarroa Bai, només rebre el suport dels parlamentaris de la coalició nacionalista. La candidatura de Torres va tenir 36 vots a favor (22 d'UPN, 12 PSN i 2 de CDN) i dues abstencions (IUN-NEB), i la d'Amezketa obtingué els 12 vots de Nafarroa Bai. A la Mesa de la Cambra s'hi veien representats tots els grups parlamentaris, ja que com a vicepresidents primer i segon varen ser elegits, respectivament, Javier Marcotegi, d'UPN, i Koldo Amezketa, de Nafarroa Bai, mentre que les secretaries foren per a Ana Figueras, d'IUN-NEB, i José Andrés Burguete, de CDN. La sessió constitutiva de la Cambra, seguida per una trentena de mitjans de comunicació, que utilitzaren en aquest acte fins 17 càmeres de televisió, va començar amb l'elecció de la Mesa d'Edat, presidida pel parlamentari de més edat, Juan Cruz Alli, de CDN, i pels dos parlamentaris més joves, Ioseba Eceolaza, de NaBai, i Sergio Sayas, d'UPN.

Els 50 parlamentaris utilitzaren diferents procediments a l'hora de prendre possessió dels seus càrrecs i, així, mentre que els representants d'UPN i de CDN optaren pel jurament, els del PSN i IUN-NEB ho feren per la promesa i els de la coalició Nafarroa Bai realitzaren la seva intervenció en basc per expressar la seva promesa per imperatiu legal en la majoria dels casos, encara que amb diverses fórmules. Elena Torres, després de ser designada nova presidenta de la Cambra, va ser felicitada en un primer moment pels seus companys de partit i pels consellers del Govern foral en funcions més propers al seu escó i, en una pausa posterior, va rebre les salutacions dels representants de tots els grups polítics.

Quan varen ser elegits els dos vicepresidents i dos secretaris, les persones designades per formar part de la mesa ocuparen els seus escons i la nova presidenta del Parlament va declarar constituïda la Cambra. Després de la constitució de la Cambra han començat a córrer els terminis per a la investidura del pròxim president del Govern foral i, amb tal fi, el dia 22 la nova presidenta del Legislatiu mantindrà una ronda de consultes i el dia 23 n'informarà els òrgans del Parlament. Si hi hagués cap candidat, el ple d'investidura és probable que sigui convocat per a la jornada del dia 28, quan es presentarà el programa de Govern. Amb aquest calendari, el dia 29 es duran a terme les rèpliques i la primera votació d'investidura, que requereix la majoria absoluta, i el dia 30, si fos necessària, s'efectuaria una segona votació en la qual ja basta la majoria simple. Torres, infermera de professió i de 37 anys, és natural de Valtierra i s'assabentà ahir mateix que seria proposada per al càrrec. Està embarassada de tres mesos de bessons.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris