muy nuboso
  • Màx: 17°
  • Mín: 12°
16°

Els ajuntaments bascs es constitueixen malgrat les mobilitzacions d'ANB

Les concentracions a Navarra no registraren incidents, mentre que a Biscaia hi hagué 5 arrestats

Les diferents concentracions convocades per Acció Nacionalista Basca (ANB) en els municipis navarresos i bascs en els quals foren anul·lades les seves llistes electorals, marcaren la constitució dels ajuntaments. Unes concentracions durant les quals, en el cas de les desenvolupades a Euskadi, es registraren alguns incidents que finalitzaren amb un total de cinc persones detingudes, però en cas de Navarra varen transcórrer amb una normalitat total.

A pesar de les pressions de l'esquerra abertzale, es constituí la majoria de consistoris. Només foren cinc els ajuntaments on no va resultar possible, els de Lizartza, Elduain i Zaldibia, a Guipúscoa; i Ondarroa i Nabarniz a Biscaia. A Zalbibia, Aralar manté el vot a ANB que fou anul·lat, i que empatà els aconseguits pels seus candidats, per la qual cos ahir dematí no es pogué crear el Consistori.

De la mateixa manera, tampoc no es pogué crear l'Ajuntament d'Elduain, en el qual el Partit Popular obtingué un vot i aconseguí tres escons, a causa que els sufragis nuls pujaren a un total de 83, els blancs a 24 i l'abstenció a 87, de manera que haurà de ser governat per una gestora.

És diferent el cas de l'Ajuntament de Lizartza -en el qual també només es va presentar el Partit Popular, després d'haver estat anul·lades les llistes de l'esquerra abertzale- i que tampoc no es pogué crear ahir dematí. Els populars, que aconseguiren 27 vots i 7 escons, no pogueren accedir a les seves regidories, perquè no s'han publicat al Butlletí Oficial de Guipúscoa les renúncies dels candidats que es presentaren a les eleccions a favor d'altres de nous.

D'altra banda, la campanya de pressió de l'esquerra abertzale sí que es va fer notar a Ondarroa, on els nou electes del PNB, els dos d'EA i un d'EB no acudiren al ple de constitució de la Sala. Tan sols el representant del PP, Germán López, va recollir la seva acreditació, tot i les nombroses persones que acudiren a la concentració convocada per ANB i enmig d'una important presència policíaca.

Nabarniz fou una altra de les localitats en les quals no resultà possible crear la corporació municipal, per l'absència dels cinc edils electes del PNB.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris