lluvia ligera
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
15°

La demanda d'habitatge cau per primera vegada des de fa 12 anys

Els últims sis anys s'han fet 1.800.000 cases més de les necessàries

Ha sorgit una nova dada sobre l'esgotament del sector immobiliari a Espanya. Per primera vegada en dotze anys cau la demanda d'habitatges, ja que es construeix a major velocitat del que els espanyols poden comprar, segons l'Anuari estadístic del mercat immobiliari, presentat ahir a Madrid.

Les promotores seran les primeres que acusaran aquest alentiment per la falta de feina i seran milers les que es veuran obligades al tancament dels seus negocis arran de la falta de clients, segons la consultoria econòmica RR. Acunya & Associados.

En els darrers sis anys s'han iniciat més de 700.000 habitatges cada any, però la demanda real s'ha quedat en 400.000.
El president de la consultoria, Francisco Rodríguez de Acuña, dibuixà un escenari a mig i llarg termini marcat per la sobreoferta en comparació de la caiguda de la demanda, atiada per la pujada dels tipus d'interès, i per creixements cada vegada menors dels preus i fins i tot caigudes a les zones de costa i alsextraradis no consolidats.

Seran les promotores les primeres que acusaran aquest efecte. Segons aquest informe, de les 60.000 immobiliàries que existeixen actualment prop de 20.000 seran expulsades del mercat immobiliari a partir de l'any 2009, ja que «no podran atendre les obligacions financeres».

L'alentiment del sector provocarà una caiguda del 30% en el volum de vendes el 2008 i això, afegit a un increment del preu del temps de venda dels immobles des de l'inici d'obra, col·locarà les promotores en una situació «molt difícil».

La raó és una sobreoferta produïda per una caiguda de la demanda que només en el primer trimestre de 2007 ha fregat el 10% i que es reflecteix en la caiguda del volum d'hipoteques subscrites i en el nivell de morositat.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris