nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
16°

Navarra queda a mercè d'un pacte UPN-PSN o de la ingovernabilitat

La decisió condueix a un govern en minoria d'UPN o a un pacte amb els socialistes

Els socialistes navarresos no votaran al costat d'Acció Nacionalista Basca (ANB). L'executiva del PSN que encapçala Fernando Puras adoptà ahir un acord en virtut del qual descarta participar en qualsevol tipus de «combinació política» en què participi ANB. «El grup municipal socialista no acceptarà, a cap efecte, cap vot d'ANB ni farà costat a cap alternativa a la batlia que depengui de manera decisòria del vot d'ANB», diu el document aprovat a darrera hora de l'horabaixa per l'executiva dels socialistes navarresos.

Aquest document acaba amb les aspiracions de la candidata de Nafarroa-Bai, Uxue Barkos, d'arribar a la batlia de Pamplona, però que també pot truncar les expectatives de Puras de ser president de Navarra, per a la qual cosa necessita el suport de Na-Bai.

I és que Na-Bai va avisar, després de reunir-se amb Puras ahir, que no acceptarien un pacte parcial i «l'acord pel canvi» havia de donar-se en totes les institucions tant forals com municipals.

Ara només queda que Miguel Sanz (UPN) governi amb minoria, o que pacti amb el PSN, acord que fins ara han rebutjat els socialistes.

La decisió precisament arriba el mateix dia que Zapatero i Rajoy es reuniren a Moncloa per cercar unitat davant el terrorisme -una trobada en la qual el líder popular traslladà al president del Govern la seva «preocupació» pel futur de Navarra-. La direcció del PSN assenyala que és «inacceptable» que els seus representants votin al costat dels d'ANB. «Rebutjam tota combinació política en què per assolir la batlia, ja sigui per a un candidat socialista o per a tercers, sigui necessari el vot d'ANB», afirmen els socialistes.

Aquesta decisió talla d'arrel les esperances de Na-Bai d'assolir la batlia de la capital navarresa. L'abstenció del PSN suposarà que la candidata d'UPN, Yolanda Barcina, serà reelegida batlessa de Pamplona el pròxim dissabte.

El PSN va adoptar aquesta decisió malgrat tenir via lliure per pactar amb Nafarroa-Bai. Així ho assegurà Puras, que afirmà que el Comitè Federal del PSOE li ha donat permís per negociar un acord de govern amb la plataforma nacionalista.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris