nubes dispersas
  • Màx: 14°
  • Mín: 10°
14°

Otegi ingressa a la presó per complir 15 mesos de condemna

Fou detingut just abans que fes una altra roda de premsa per evitar que pugués delinquir

88662

Dirigents de Batasuna, entre ells Joseba Permach i Jone Goirizelaia, a les portes de la presó.

El líder de Batasuna Arnaldo Otegi ingressà ahir a la presó donostiarra de Martutene després que el Tribunal Suprem confirmàs la pena de 15 mesos de presó que li va imposar l'Audiència Nacional per enaltiment del terrorisme en un homenatge al mort etarra Argala. El dirigent de la formació il·legalitzada va ser detingut just abans d'iniciar una roda de premsa que havia convocat en un hotel de Bilbao. L'Audiència va ordenar l'execució immediata de la sentència per evitar que tornàs a delinquir. Otegi té unes quatre causes més pendents davant dels tribunals i una altra condemna ferma d'un any per injúries al rei.

Després de dues jornades de deliberacions, el Suprem va prendre, per unanimitat, la decisió de confirmar la pena de 15 mesos de presó i 7 anys i 3 mesos d'inhabilitació absoluta que va imposar l'Audiència a Otegi per enaltiment del terrorisme. Un delicte que el dirigent de la formació il·legalitzada va cometre durant l'homenatge que es va retre a l'etarra José Manuel Beñarán, àlies Argala, el 2003 amb motiu del 25 aniversari de la seva mort.

D'acord amb el criteri de la Fiscalia, el Suprem assenyala que amb la seva participació en l'homenatge, va fer «una crida a donar suport i donar per vàlida l'activitat de l'organització terrorista i a considerar natural que els terroristes caminin per allà intentant imposar el seu criteri, pressionant la societat amb les seves amenaces soterrades». A més, el Suprem va rebutjar el recurs de cassació per trencament de forma i infracció de llei i de precepte constitucional que va presentar l'advocada d'Otegi, Gone Goirizelaia.

La sentència del Suprem va ser lliurada als pocs minuts al president de la Secció Tercera del Penal de l'Audiència Nacional, Alfonso Guevara, que d'immediat va dictar una providència d'execució de la sentència, en compliment de la qual Otegi va ser detingut just abans que fes una roda de premsa en un hotel de Bilbao. En aquesta ocasió la decisió del Suprem es va fer pública amb Otegi ja capturat i es va evitar que el dirigent de la formació il·legalitzada pogués tornar a cometre un altre delicte en la seva compareixença davant els mitjans.

El líder de Batasuna va ser conduït a la presó de Martutene, en ser la més pròxima al seu domicili, encara que la Direcció general d'Institucions Penitenciàries podria canviar-lo de centre penitenciari quan n'hi assigni un de forma oficial. En principi, Otegi complirà només els 15 mesos de condemna per l'homenatge a Argala, en no acumular-se-li -almenys de moment- l'any de presó que li imposà el Tribunal Suprem per un delicte d'injúries al rei. Per procedir a aquesta acumulació alguna de les parts personades en les causes contra Otegi ha de sol·licitar-ho al Tribunal.

Una condemna, la d'injúries, que està suspesa durant tres anys. El Tribunal Constitucional podria deixar en suspens si admet a tràmit el previsible recurs d'emparament que interposarà Otegi.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris