nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:
15°

De Juana torna a la presó d'Aranjuez per complir-hi la resta de la condemna

L'etarra, al qual queden 14 mesos, té l'alta hospitalària, no mèdica, i es troba a la infermeria

93534

Una ambulància de l'hospital Donostia traslladà De Juana Chaos a la presó d'Aranjuez.

Vuit mesos i dues vagues de fam després, el pres etarra Iñaki de Juana Chaos tornà ahir a la presó d'Aranjuez (Madrid) per complir-hi els 14 mesos de presó que li resten dels tres anys a què va ser condemnat per un delicte d'amenaces. El trasllat de l'històric terrorista, responsable d'almenys 25 assassinats, es produeix després que hagi rebut l'alta hospitalària, no mèdica, després de recuperar-se de més de cent dies de dejuni voluntari i tan sols hores després que ETA anunciàs el final de l'alto el foc iniciat el 24 de març de 2006. En tot cas, De Juana manté encara «algunes seqüeles» de la seva prolongada vaga de fam i serà ingressat a la infermeria. Fou passada la una de l'horabaixa, i amb una gran expectació, quan l'etarra, traslladat en una ambulància, emprengué el viatge des de l'hospital Donostia de Sant Sebastià, on romania ingressat des del passat 1 de març per recuperar-se d'una vaga de fam que va mantenir durant més de 100 dies, fins a la presó de Madrid VI, situada a la localitat d'Aranjuez.

A les 18.20 hores, escortat per diversos cotxes policíacs i després de més de cinc hores de viatge va arribar a la presó de Madrid VI per complir-hi els 14 mesos de condemna que li resten dels tres anys que li va imposar el Suprem per un delicte d'amenaces comès en dos articles -El Escudo i Gallizo- publicats a Gara el desembre de 2004. L'etarra va ingressar a la infermeria de la presó madrilenya per ser-hi tractat de les seqüeles que encara sofreix de la seva vaga de fam. Segons va informar Presons, el centre madrileny «és el lloc adequat per desenvolupar-hi el programa de tractament assenyalat pels especialistes mèdics del centre hospitalari i confirmat pels tècnics d'Institucions Penitenciàries».

A més, segons una informació difosa per CNN+, De Juana va esmorzar i va menjar abans de partir cap a Aranjuez, i en cap moment no es va pronunciar sobre la possibilitat d'iniciar una altra vaga de fam com a protesta pel seu reingrés a presó. En tot cas, aquest mateix mes d'agost la seva situació penitenciària haurà de ser revisada. El jutge Central de Vigilància Penitenciària, José Luis Castro, va donar el vistiplau a la decisió de Presons. En una resolució emesa ahir, el magistrat va assenyalar que el trasllat de De Juana s'ajusta a l'acte emès el passat dia 1 de març pel qual se li va declarar el segon grau penitenciari en virtut de l'article 100.2 de la Llei de reglament penitenciari. L'advocat del pres, Àlvaro Reizabal, ja ha anunciat que recorrerà el fet de dur el seu client a Aranjuez. A més, el reingrés de l'etarra a presó també té el suport de la Fiscalia, que a més també és favorable que en cas que en el futur la integritat física de De Juana sigui en perill, s'adoptin les mesures necessàries per evitar un empitjorament de la seva salut.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris