algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
12°

Rice planteja «seriosos dubtes» sobre la política espanyola envers Cuba

La visita de la secretària d'Estat serveix per normalitzar les relacions d'Espanya amb EUA

Les discrepàncies en la política espanyola i nord-americana cap a Cuba centraren ahir la visita de vuit hores que va realitzar la secretària d'Estat d'EUA, Condoleezza Rice, a Espanya, en un viatge que també va servir per normalitzar les relacions entre els dos països. Durant la seva visita a Espanya, la primera en tres anys d'un membre del més alt nivell del Govern de George Bush, Rice es va entrevistar amb el rei, el president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero; el ministre d'Afers Estrangers, Miguel Àngel Moratinos, i el líder del PP, Mariano Rajoy. Després de reunir-se amb Moratinos, la secretària d'Estat dels Estats Units considerà normalitzades les relacions amb Espanya, encara que va mostrar «seriosos dubtes» per la política espanyola cap a Cuba, ja que opinà que no es pot dialogar amb un règim «antidemocràtic».

Rice va dir que compartia amb Espanya la defensa de la democràcia i la llibertat a Cuba i el desig d'«alinear més bones tàctiques», però va reconèixer les seves «reserves» en el resultat de la política del Govern de José Luis Rodríguez Zapatero cap a l'illa. «He deixat clar, i ho vaig dir abans de venir, que tenc seriosos dubtes respecte al diàleg amb un règim antidemocràtic, que està tractant d'aconseguir una transició d'un règim antidemocràtic a un altre. Espanya té una visió diferent de com arribar a una Cuba democràtica», va explicar. Malgrat les discrepàncies sobre Cuba, Moratinos va destacar que la visita de Rice ha servit per constatar que les relacions entre Espanya i Estats Units estan «plenament normalitzades» després dels «alts i baixos» que van provocar la retirada de les tropes d'Iraq. Durant la seva entrevista de més de tres quarts d'hora amb el president del Govern, ambdós van comprovar que la seva visió de Cuba «a llarg termini» és «coincident», ja que els dos països desitgen «un millor futur per al país», però també que tenen «mirades diferents en el mètode, a curt termini».

Per la seva part, el president del PP, Mariano Rajoy, va traslladar a la secretària d'Estat d'Estats Units els seus desacords amb la política del Govern de Rodríguez Zapatero sobre Cuba, que «corre el perill de semblar el marmessor d'una dictadura hereditària» davant de la política internacional. Rajoy i Rice van dedicar la major part de la seva entrevista de prop de mitja hora de durada a Cuba, un assumpte en el qual ambdós «es van mostrar d'acord que hi ha desacord» entre els governs espanyol i dels Estats Units, segons va manifestar el secretari de Relacions Internacionals del Partit Popular, Jorge Moragas. A les reunions mantingudes ahir amb el cap de l'Executiu i el titular d'Exteriors es va parlar també de la situació d'Afganistan i es va posar d'evidència la sintonia dels dos països a Sud-amèrica, a més de la necessitat de treballar per «la modernitat política, econòmica i social» d'aquesta regió, segons va dir Moratinos.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris