cielo claro
  • Màx: 26°
  • Mín: 24°
22°

Manifestació multitudinària a Madrid contra la política antiterrorista de ZP

Convocats per l'AVT, amb el suport del PP, rebutgen una pau negociada amb ETA

60580

Irene Villa, al capdavant de la manifestació.

Centenars de milers de persones es manifestaren ahir a Madrid en contra de la política antiterrorista del Govern responent a la convocatòria de l'Associació de Víctimes del Terrorisme (AVT), amb el suport pel Partit Popular amb Mariano Rajoy al capdavant.

Les xifres de participants ballaren des de la donada pels organitzadors, 1.750.000, passant per la d'1.400.000 segons la Comunitat de Madrid, fins als 110.000 de la Delegació del Govern. El vicepresident de la Comunitat de Madrid, Alfredo Prada, demanà la dimissió del delegat del Govern, Constantino Méndez, per la «burla» que constituïa segons ell aquesta darrera xifra.

La pluja i el fred foren una constant del recorregut. Els crits dels manifestants tenien un protagonista gairebé absolut: el president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, del qual exigiren la dimissió -«Espanya es mereix un altre president»-, el qualificaren de «mentider» i de «traïdor» i fins i tot li dedicaren la frase: «Vés-te'n amb el teu avi». La marxa no registrà cap incident rellevant.

En el pol oposat, el líder de l'oposició era aclamat pels assistents amb el crit de «president» mentre feia el recorregut al capdavant de la segona pancarta, en la qual es podia llegir «Memòria, dignitat i justícia». Al costat del president del PP i de la seva esposa, hi eren el secretari general del partit, Àngel Acebes; el portaveu parlamentari, Eduardo Zaplana; la presidenta de la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre; i la número u del PP basc, María San Gil, entre altres alts càrrecs. Devora ells, hi anaven persones amenaçades per ETA a Euskadi i Cristina López Schlichting i César Vidal, periodistes de la COPE.

Poc després de començar la manifestació, Rajoy es dirigí als mitjans per demanar una «rectificació» de la política antiterrorista del Govern i la recuperació del Pacte Antiterrorista i del «sentit comú». «El que demana la gent és ras i clar una rectificació i que les coses del terrorisme es pactin i s'acordin amb les víctimes i amb la immensa majoria de la gent -afirmà-. Aquí no hi ha un problema ideològic, no hi ha una disputa entre partits, entre l'esquerra, la dreta i el centre. Es tracta simplement d'una aposta pel sentit comú, per la decència i pel que vol la immensa majoria de persones», explicà el líder del PP.

Milers de banderes d'Espanya, cartells repartits per l'AVT amb el lema de la protesta i adhesius en els quals es podia llegir «tots som la COPE» presidiren la marxa. Aquesta vegada s'hi escoltaren crits contra determinats mitjans de comunicació i els lemes corejats se centraren en Rodríguez Zapatero i en una eventual negociació amb els terroristes.

La periodista Isabel San Sebastián va ser l'encarregada de presentar el discurs que el president de l'AVT va pronunciar. San Sebastián indicà que, per tercera vegada, les víctimes «han pres el carrer per demanar al president de l'Executiu que no s'assegui a parlar amb els terroristes, que no han ens han demanat ni tan sols perdó i no es penedeixen dels seus crims abominables».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris