nubes dispersas
  • Màx: 28°
  • Mín: 27°
29°

El Govern amplia els poders de la CNE perquè analitzi l'OPA d'E.ON a Endesa

Brussel·les amenaça d'actuar si l'Executiu bloqueja de manera indeguda l'oferta alemanya

66736

La vicepresidenta Fernández de la Vega amb el ministre José Montilla, en roda de premsa.

Tal com s'esperava el Govern aprovà ahir un Reial Decret a través del qual amplia les funcions de la Comissió Nacional d'Energia (CNE), fet que permetrà a l'organisme regulador analitzar l'oferta anunciada pel grup alemany E.ON sobre Endesa. A més, a la seva reunió d'ahir, l'Executiu també aprovà un decret per reduir el dèficit tarifari i un altre per adequar la normativa espanyola a les directives europees al sector energètic. Davant del temor que aquestes mesures suposin un intent de bloqueig de l'oferta alemanya sobre l'elèctrica espanyola, la Comissió Europea amenaçà ahir d'actuar contra el Govern espanyol, en defensa del principi comunitari de lliure circulació de capitals.

Segons digué en la compareixença després del Consell de Ministres la vicepresidenta primera del Govern, María Teresa Fernández de la Vega, aquesta ampliació de competències permetrà a la CNE analitzar operacions en aquest sector «qualsevol que sigui el promotor de la iniciativa que afecti interessos públics protegibles» per assegurar així, en el cas d'Endesa, que l'entrada de capital alemany no suposa una minva als serveis als ciutadans.

Amb el Reial Decret aprovat ahir, que modifica l'establert en la Llei d'hidrocarburs de 1998, la CNE ja pot supervisar l'OPA presentada pel grup energètic alemany E.ON sobre Endesa. La normativa actual no contemplava que el regulador es pronunciï, a través del mecanisme recollit en la seva funció 14, quan una empresa que desenvolupa activitats regulades és comprada per una altra que no és espanyola o no és del sector energètic. Segons el ministre d'Indústria, Turisme i Comerç, José Montilla, el Reial Decret «resol aquesta deficiència» de l'actual regulació de la CNE i ara hauran de sotmetre's a aquesta funció 14 de la CNE totes les empreses que n'adquireixin una altra del sector energètic, «siguin de la nacionalitat que siguin».

A més, Montilla assenyalà que en aquest cas l'Executiu també considera aplicable la Disposició addicional 27, que recull la presa de control per part d'una empresa que té participació pública o algun tipus de control públic. Segons el ministre, en el cas d'E.ON és d'aplicació aquesta prerrogativa no solament per la petita participació que l'Estat de Baviera té a la companyia, sinó per les condicions proteccionistes que el Govern alemany imposà sobre la companyia en el moment de l'adquisició de Ruhrgas.

Montilla negà que el canvi normatiu que permetrà a la Comissió Nacional de l'Energia (CNE) entrar a estudiar l'oferta de l'empresa alemanya per Endesa hagi estat elaborat 'ad hoc' per a aquesta operació.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris