algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 17°
17°

ERC aconsegueix que el Congrés eludeixi 'el paper del rei' en la declaració del 23-F

La Cambra Baixa rememora l'intent colpista amb una solemne declaració institucional

96252

Joan Puig i Joan Tardà (dreta), diputats d'ERC, negociaren una «fórmula» per a la declaració.

El Congrés dels Diputats rememorà ahir els 25 anys que han transcorregut des de l'assalt a la Cambra Baixa del 23 de febrer de 1981. L'intent colpista, protagonitzat pel tinent coronel de la Guàrdia Civil Antonio Tejero, suposà, segons la solemne declaració institucional llegida pel president Manuel Marín i aprovada per unanimitat de la Cambra, l'intent «més greu d'avortar el procés democràtic a Espanya». El text proclama que fou «el comportament responsable dels partits polítics i dels sindicats, com també dels mitjans de comunicació i el de les institucions democràtiques» allò que frustrà el cop d'Estat.

ERC i EA aconseguiren que s'eliminàs una referència al «paper determinant del rei» en l'esborrany de declaració debatut per la Junta de Portaveus. La lectura d'aquesta declaració fou proposada per IU-ICV, que animà Marín a cuidar-se del text.

El president de la Cambra en delegà la redacció en Gabriel Cisneros, vicepresident tercer de la Mesa, ponent constitucional i un dels pocs diputats que presenciaren l'assalt al Congrés que encara no s'ha retirat.

La declaració, que en principi era de dos folis, fou qüestionada per ERC i per EA, que en criticaren la menció del «paper determinant» del rei en el fracàs de l'intent colpista i qüestionaren les apel·lacions a la vigència de la Constitució. «Feia olor de vell i de caduc», manejava conceptes «rancis» i el text era «molt deficitari», declararen els republicans, que demanaren una menció del paper exercit pels partits, els sindicats, els mitjans de comunicació i els governs autonòmics. Al matí, després dels contactes entre els portaveus, s'eliminà l'esment del rei.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris