cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 22°
25°

Zapatero assegura que no negociarà l'autodeterminació basca a canvi de pau

El president acusa el PP de mentir i el qualifica d'indecent per utilitzar les víctimes

El president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, evidencià ahir el malestar que té amb el PP en les sessions de control que es feren al Congrés i al Senat per l'ús que fan els populars de la lluita antiterrorista.

Zapatero garantí ahir que no negociarà l'autodeterminació d'Euskadi ni pagarà un preu polític per al final del terrorisme, i lamentà la successió de «mentides» del PP en aquest assumpte, en el debat sobre l'Estatut o a la guerra d'Iraq.

Zapatero respongué així a una pregunta del líder del PP, Mariano Rajoy, davant del ple del Congrés, en el qual la vicepresidenta primera, María Teresa Fernández de la Vega, qui contestà també a sengles preguntes d'Àngel Acebes i Eduardo Zaplana, assegurà que el camí de la pau es planteja només en termes de legalitat.

Rajoy demanà al cap de l'Executiu que aclarís si davant d'un possible procés de pau a Euskadi estava disposat a negociar l'autodeterminació o a pagar algun preu polític.

Zapatero respongué amb un «no» rotund, recordà que aquest dret no existeix en l'ordenació constitucional espanyola i digué que això ho sap el líder del PP, per la qual cosa es demanà la intencionalitat de la seva pregunta.

En aquest context, considerà que faltar a la veritat és una actitud poc rendible en política, i els fets i la memòria recent haurien de servir al líder del PP per adonar-se'n.

Acusà els dirigents d'aquest partit de «mentiders» en relació amb aquest assumpte, amb la negociació de l'Estatut de Catalunya o amb la guerra d'Iraq, però considerà que tot quedarà al seu lloc perquè els ciutadans tenen memòria.

Rajoy considerà «un mal assumpte» que Zapatero hagi de parlar de la guerra d'Iraq i l'acusà de tenir problemes en relació amb la política antiterrorista no solament amb el PP, sinó també amb les víctimes del terrorisme i amb gent del seu partit.

Al Senat, Zapatero assegurà que li produeix «rubor moral parlar en nom de les víctimes del terrorisme». «No usem el seu nom en la contesa política perquè és indecent», li digué al portaveu del PP al Senat, Pío García Escudero.

Zapatero digué que utilitzar políticament la lluita contra el terrorisme «no és bo per a la democràcia, per a l'Estat ni per a la lluita antiterrorista». «Puc assegurar que serà molt dolent per a vostès», afirmà.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris