nubes rotas
  • Màx: 23°
  • Mín: 23°
24°

El Parlament basc reclama aconseguir una pau «sense vencedors ni vençuts»

El Govern diu que no hi ha diàleg amb ETA i exigeix el final de les especulacions

El Parlament basc aprovà ahir una resolució, amb els vots favorables del PNB, EB i Aralar, en la qual insta el Govern tripartit a impulsar una pau en la qual no hi hagi «vencedors ni vençuts».

La iniciativa, que sortí endavant amb l'abstenció del PSE-EE i d'EA, i el rebuig del PP, insta l'Executiu basc a «treballar per la solució dialogada de la situació de conflicte i violència i en favor del reconeixement i reparació de tot el sofriment que s'ha derivat d'aquesta situació».

La proposta aprovada fou plantejada per Aralar com esmena a la totalitat al text del PP, creu que el Govern autonòmic ha de ser «un agent actiu de la reconciliació que permeti posar les bases per a una pau sense vencedors ni vençuts». El text tirà endavant amb els vots a favor de PNB, EB i Aralar (26), l'oposició de PP (15) i l'abstenció de PSE i EA (23). Per la seva part, EHAK no participà en el debat ni en la votació posterior.

D'aquesta manera, fou rebutjada la iniciativa del PP, en què s'instava el Govern basc a «treballar en la derrota incondicional de la banda terrorista ETA, sense drecera ni cap preu polític, entenent que la victòria davant el terror és l'única garantia d'una societat basca normalitzada, lliure i en pau».

D'altre costat, la vicepresidenta primera del Govern, María Teresa Fernández de la Vega, garantí ahir que no hi ha un diàleg amb ETA, una cosa que no es produirà fins que l'organització abandoni les armes. Encara que es tracta d'una actitud coneguda, De la Vega la reiterà per respondre a les notícies que apunten a una imminent treva i per exigir que s'acabin les especulacions sobre aquest assumpte. Des del PP s'han fet ja públiques les seves condicions per acceptar un procés de diàleg: la dissolució d'ETA, el lliurament de les armes, que demani perdó a les víctimes i que condemni de forma expressa el terrorisme. El portaveu de Batasuna, Arnaldo Otegi, va assegurar que aquests dies «ocorren coses que ajuden al procés», al marge de les especulacions.

«Ho puc dir més alt, però més clar no. Mentre no hi hagi un anunci de la cessació definitiva de la violència, ni el Govern està parlant amb ETA ni s'ha autoritzat cap contacte amb la banda. A partir d'aquí, tot són especulacions». Així proclamà De la Vega que no hi ha diàleg amb la banda terrorista.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris