cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 23°
23°

La inflació interanual puja al 4'2% el gener, la més alta des del 2001

Tot i això, els preus baixaren quatre dècimes el mes passat

Els preus es reduïren el gener quatre dècimes, fet que situa la variació interanual en el 4,2%, la taxa més alta des de juny de 2001, segons les dades donades a conèixer ahir per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). La rúbrica que més contribuí a la caiguda de la inflació el gener fou el vestit i el calçat, però l'efecte rebaixes no pogué amb la pujada del transport, el gasoil i l'habitatge, que portaren la inflació interanual a complir les pitjors previsions.

La pujada de preus del primer mes de l'any ha estat molt influïda per l'increment de preus energètics. De fet, entre els grups que han presentat un major increment en els últims dotze mesos destaca el transport (un 7,9%), que reflecteix la pujada de preus dels carburants i lubricants, i l'habitatge (un 7,8%), que també respon al comportament dels preus del gas, l'electricitat i el gasoil per a calefacció.

El secretari d'Estat d'Economia, David Vegara, assenyalà que la dada del 4,2% en taxa interanual no pot considerar-se favorable, especialment per l'«eixamplament del diferencial amb la zona euro». Tanmateix, indicà que hi «ha bases raonables per pensar que és una dada atípica, que s'anirà corregint a partir del primer trimestre i, si els preus de l'energia es mantenen estables, aquesta dada marcarà un màxim a l'any». Les dades confirmen els pitjors auguris mostrats per l'Indicador Avançat de Preus a començaments de mes.

Els preus es reduïren el gener quatre dècimes, fet que eleva cinc dècimes la inflació interanual fins al 4,2%. La inflació subjacent, que exclou els preus més volàtils dels aliments no elaborats i dels productes energètics, manté la seva taxa anual sense canvis, en el 2,9%.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris