nubes
  • Màx: 24°
  • Mín: 23°
25°

ZP exigeix al PP respecte a la veritat i obvia parlar de «preus polítics amb ETA»

Rajoy vol explicacions sobre la política antiterrorista 'per la gent que no entén res'

66844

A la sessió de control d'ahir hi tornà a haver una forta disputa dialèctica entre Zapatero i Rajoy.

El president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, exigí ahir al president del PP, Mariano Rajoy, que mostri respecte per la veritat quan parli de la política contra el terrorisme. Ho va fer en respondre al líder de l'oposició en la sessió de control al Congrés. Rajoy, que està disposat a mantenir una reunió amb el cap de l'Executiu, li demanà explicacions «per a la gent que no entén res» del que està fent el Govern i també li exigí que proclami que no hi haurà preus polítics en una hipotètica negociació. Zapatero no va fer cap pronunciament.

El cap de l'Executiu justificà la declaració que va fer divendres, després del Consell de Ministres, en què es va sentir obligat a demanar al PP responsabilitat «per respecte a l'Estat, a la Justícia, al Tribunal Suprem i als seus fiscals». Perquè, afegí, havia de desmentir el que els populars «duien una setmana pregonant», que hi hauria excarceracions d'etarres com a conseqüència de decisions polítiques adoptades pel Govern.

«No només no ha de callar, sinó que a més ha de respectar la veritat», li exigí Zapatero a Rajoy. «Sigui respectuós amb la veritat dels fets», afegí. I aquests fets, segons explicà, passen per les 212 detencions de membres d'ETA que s'ha produït amb el PSOE al Govern i que en més d'any i mig no s'han produït atemptats amb víctimes mortals. «Avui estam en un moment, dels pocs, favorable en la lluita contra el terrorisme», digué. «Esper, desig i confii que sigui amb el seu suport».

Aquesta va ser la resposta que ZP donà a un Rajoy que no escatimà crítiques a la política antiterrorista. Així, acusà el Govern de permetre que el Partit Comunista de les Terres Basques sigui legal. Censurà la cessació d'Eduardo Fungairiño, les «constants insinuacions» a ETA, els «rumors no desmentits de contactes amb Batasuna» i estar disposat a permetre que la formació abertzale realitzàs el seu congrés.

El líder popular exigí a ZP que expliqui els motius pels quals Peces-Barba deixarà de ser l'Alt Comissionat de Suport a les Víctimes del Terrorisme, per què no esmentà ETA en el seu discurs en l'homenatge a Francisco Tomás y Valiente i per què no va acudir al Congrés Internacional de Víctimes del Terrorisme. ZP no féu cap al·lusió a totes aquestes qüestions.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris