nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 23°
24°

Les víctimes d'ETA no volen ser cap «moneda de canvi» d'un procés de pau

«Estarem sempre de la vostra banda», digué el príncep Felip en inaugurar el Congrés

104254

Els prínceps d'Astúries amb Francisco Camps i Rita Barberà, entre d'altres, a l'acte d'inauguració.

Les víctimes d'ETA no poden ser la moneda de canvi en un procés de pau en el País Basc, així s'afirmà ahir durant la inauguracio del III Congrés Internacional de Víctimes del Terrorisme. «Entenc que pot ser llarg, desactivar la maquinària de l'odi de generacions és complicat. És difícil perquè un problema psicosocial i polític és complicat de ser abordat», declarà Maite Pagazaurtundau, presidenta de la Fundació de Víctimes del Terrorisme.

El manifest que sortirà del III Congrés recollirà algunes de les peticions d'aquest col·lectiu i també una declaració d'intencions: «No volem ni venjança ni revenja, sinó que ningú més pateixi la violència terrorista».

El príncep Felip fou l'encarregat d'inaugurar aquest conclave, que es clausurarà avui, i ho féu recordant que el terrorisme continua sent «una gran amenaça a tot el món» i garantint a les víctimes que «no estan soles». «Estam i estarem sempre al vostre costat», els digué.

Les peticions de les víctimes es basen en tres pilars: el terrorisme mai està justificat, totes les víctimes són iguals i és el conjunt de la societat la destinatària última de qualsevol atemptat. «Les víctimes del terrorisme no volem ni venjança ni revenja», assegura el manifest. «Només volem que les futures generacions no hagin de patir el que, desgraciadament, hem patit de manera directa o indirectament tantes persones que un dia ens vàrem convertir en víctimes per la crueltat d'uns criminals», afegeix.

Absència de ZP
L'absència del president Rodríguez Zapatero al Congrés provocà ahir algunes crítiques, sobretot des de les files populars. Així, el secretari general del PP, Àngel Acebes, assegurà que és la primera vegada que un president de Govern del país en què es du a terme el conclave no va a la inauguració del Congrés.

Per la presidenta dels populars a Euskadi, María San Gil, l'absència de Zapatero és a causa de «la dificultat que tendria per explicar els seus pactes amb ETA».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris