nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 20°
20°

Espinosa diu que «és fàcil» que aus amb la grip arribin des de Nigèria

El Govern garanteix que Espanya està preparada per fer front a un eventual brot del virus

La ministra d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Elena Espinosa, reconegué ahir que «és fàcil» que qualque au arribi a Espanya amb el virus de la grip aviària des de Nigèria, perquè el viatge de tornada dels ocells migratoris passa per la Península. En tot cas, recalcà que el Govern disposa de tots els mitjans necessaris per actuar en aquest supòsit.

«El risc és el mateix que fins ara, perquè no hi ha variacions de cap classe quant al tipus de malaltia apareguda, però la probabilitat és major perquè Espanya és una zona de pas per a les aus migratòries en el seu viatge de retorn i és fàcil que qualcuna hi arribi amb el virus». Així s'expressà la ministra en relació amb una pregunta sobre les conseqüències de l'aparició de la grip aviària en aquell país africà.

«Hem de mantenir intactes les mesures de prevenció», subratllà, per recalcar que a Espanya «estam dotats de tots els elements per actuar», si al final hi apareix cap cas d'aquesta malaltia.

Abans que acabàs la reunió entre el seu departament i els responsables del ram de les comunitats autònomes, Espinosa indicà que el Govern ja ha adoptat les mesures necessàries per afrontar l'eventual arribada de la grip aviària, per sobre fins i tot de les directrius europees. «Sempre hem anat una miqueta més enllà de les exigències comunitàries però el protocol ja existia», recalcà.

Mesures de seguretat
L'Executiu espanyol ha establert mesures de seguretat sobre un radi d'actuació de 10 quilòmetres entorn d'un total de 25 zones humides, mentre que la UE recomanava l'adopció de precaucions just en 17 zones humides declarades de risc, i ha realitzat prop de 23.000 mostreigs d'aus tant salvatges com d'explotacions. «Seguim tots els criteris establerts per la UE i algunes més», insistí.

La ministra indicà que les comunitats autònomes han repassat les mesures de lluita contra la malaltia que ja s'han posat en marxa en virtut del pla estatal de vigilància de la influenza aviària, i han coincidit «per unanimitat» que són les adequades.

«Els responsables autonòmics afirmen que el que tenim basta, i només han demanat que continuem treballant amb el seu concurs i amb el mateix grau de col·laboració i transparència que fins ara», afirmà Espionosa. No obstant això, avançà que en el pròxim Consell de Ministres europeus d'Agricultura, que serà a Brussel·les el pròxim dia 20, Espanya i França advocaran per l'adopció de mesures addicionals als països ja afectats per la malaltia, per evitar-ne l'extensió.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris