nubes
  • Màx: 22°
  • Mín: 20°
19°

PSOE i CiU fan valer el pacte imposant el terme de nacionalitat a l'Estatut

La ponència de la reforma aprova l'ús de les llengües cooficials sense discriminacions

La ponència sobre la reforma de l'Estatut de Catalunya, que inicià ahir els seus treballs, manté el terme de nacionalitat i aprovà que no hi haurà discriminació per ús del català o del castellà. Els ponents acordaren modificar l'article 6, relatiu a la «llengua pròpia i les llengües oficials», i mantenir la redacció de l'article 1 segons consta en l'Estatut vigent, que defineix Catalunya com una «nacionalitat».

L'acord entorn de l'article 6 va ser possible gràcies a la inclusió d'una referència a l'article 32, de «drets i deures de coneixement i ús de les llengües» i pel qual, segons la redacció aprovada al Parlament, «totes les persones tenen de dret a no ser discriminades per raons lingüístiques». La modificació va ser aprovada per PSOE, CiU i ICV, mentre que ERC i el Grup Mixt es van abstenir i el PP va votar en contra.

Així, a l'article 6.2 s'incorporarà la frase: «Totes les persones tenen dret a utilitzar les dues llengües oficials i els ciutadans de Catalunya el dret i el deure de conèixer-les», i afegeix, al final d'aquest paràgraf, l'esmentada al·lusió a l'article 32 pel que «no pot haver discriminació per l'ús d'una i una altra llengua». A la primera reunió d'aquesta ponència es va estudiar el Títol Preliminar, fins a l'article 14, i van acordar d'analitzar el títol I el pròxim dilluns.

Respecte a l'article 1, que fa referència a la consideració de Catalunya com «nacionalitat», segons establiren PSOE i CiU abans de la ponència, es manté la base de la redacció de l'Estatut vigent, que data de 1979, encara que prèviament els grups han pactat un canvi a la redacció del preàmbul.

Del seu costat, el president d'ERC, Josep Lluís Carod-Rovira, expressà ahir la seva «tristesa» i «gran decepció» per la «poca ambició política» del Títol Preliminar del projecte de reforma de l'Estatut de Catalunya. Així, ha lamentat que el PSOE i CiU hagin acabat amb el «somni democràtic» de reconèixer Catalunya com a nació. «No és motiu de satisfacció. Avui no és un gran dia per a Catalunya», ha proclamat. En roda de premsa, Carod-Rovira criticà que hagi desaparegut de l'article primer qualsevol referència que Catalunya és una nació.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris