nubes rotas
  • Màx: 23°
  • Mín: 20°
16°

El Congrés aprova l'Estatut valencià amb els vots del PSOE, el PP i CC

La resta de grups de la Cambra s'oposaren al projecte de reforma

El ple del Congrés aprovà ahir, amb els vots a favor del PSOE, el PP i CC, el projecte de reforma de l'Estatut de la Comunitat Valenciana, al qual s'oposà la resta de grups de la Cambra (CiU, ERC, PNB, IU-ICV i el Grup Mixt).

El projecte de reforma de l'Estatut Valencià rebé 294 vots a favor i 32 en contra, una vegada confirmat el pacte assolit entre el PP i el PSOE sobre la referència a l'«idioma valencià» i la barrera electoral, el percentatge que han de superar els partits per obtenir representació a les Corts valencianes i que actualment està fixat en el 5 per cent.

Els grups minoritaris acusaren el PP i el PSOE de realitzar una tramitació parlamentària «amb presses» per no incorporar les seves aportacions al text.

Però el consens entre els populars i els socialistes entorn de la reforma de l'Estatut valencià tirà endavant, encara que va estar a punt de trencar-se després d'anunciar el PSOE la seva intenció de donar suport a dues esmenes d'IU, una de les quals rebaixava del 5 al 3 per cent el sostre electoral i l'altra pretenia eliminar del text l'expressió «idioma valencià».

L'anunci del PSOE no donà fruit perquè, com digué el ponent socialista en aquesta reforma, Ciprià Ciscar, en el ple d'ahir es preferí al final «no trencar el consens bàsic» amb el PP. Ciscar subratllà, per tant, que la Comunitat Valenciana, en especial els partits d'aquesta regió que, segons ell, han fet «un exercici de responsabilitat», ha aconseguit situar «en el centre del debat autonòmic actual» la reforma de l'Estatut.

Després de considerar que l'acord ha estat possible per la «convergència de les voluntats del PP i del PSOE», hi destacà no obstant això el paper dels socialistes valencians, que «exposaren de forma clara que actuarien en defensa dels interessos dels valencians» sense abandonar l'oposició al Govern regional.

«I qui fa això, mereix governar: és una qüestió que han de tenir en compte Mariano Rajoy i el seu partit quan es tracti d'abordar qualsevol reforma estatutària, sobretot la de Catalunya», assegurà. El diputat posà èmfasi en els dos aspectes del text que més polèmica han suscitat durant la tramitació al Congrés: la referència a l'idioma valencià i al sostre electoral.

Ciscar manifestà que l'objectiu del seu grup ha consistit en tot moment a ampliar el consens i a estendre'l a altres partits, cosa que al final no fou ser possible, tot i haver demanat en aquest sentit al PP un esforç que, sentencià, «no ha fet».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris