cielo claro
  • Màx: 20°
  • Mín: 18°
22°

El permís de paternitat s'allargarà a deu dies o 18 a mitja jornada

Estima que la mesura costarà a l'Estat uns 200 milions d'euros anuals

El Govern proposa que els pares puguin tenir un permís de paternitat de vuit dies naturals complets o de 18 si es redueix de la jornada. Així ho transmeté ahir el secretari general d'Ocupació, Valeriano Gómez, als sindicats i els empresaris en presentar-los l'esborrany de la llei d'igualtat. L'Executiu estima que el cost de la mesura, que variarà en funció dels homes que s'hi acullin, fregarà els 200 milions d'euros anuals.

Aquesta proposta amplia a tots els treballadors els permisos que ja poden gaudir els funcionaris des de l'aprovació del Pla Concilia fa uns mesos. Es tracta que als dos dies de permís que té un treballador després del naixement d'un fill se li sumin uns vuit més, que es converteixen en 18 si s'acull a una reducció de jornada.

Gómez explicà que és només un punt de partida, ja que les negociacions continuen obertes i la intenció de l'Executiu és pactar les mesures abans de donar via lliure a aquesta norma per a la seva posterior tramitació parlamentària.

Encara que el cost del permís dependrà dels treballadors que s'hi acullin, el Govern estima que fregarà els 200 milions, tenint en compte que els països que més s'hi acullen, com Dinamarca, només ho agafen un 40 per cent dels treballadors. Les empreses només haurien de socórrer les despeses dels dos primers dies, com estan fent fins ara.

Pla d'igualtat
D'altra banda, l'esborrany de la llei d'igualtat recull altres mesures com l'obligació a les empreses de més de 250 empleats a negociar amb els sindicats un pla d'igualtat o tot un conjunt de mesures dirigides a promocionar la igualtat entre homes i dones. L'obligatorietat de negociar no implica de moment que necessàriament hagin d'arribar a un acord, encara que en quatre anys sí que podrien estar forçades a obtenir resultats concrets.

A les empreses de menys de 250 empleats, no es pretén l'obligatorietat de negociar, encara que poden implantar mesures d'aquest tipus si es pacten en conveni o amb els representants sindicals.

Per promoure aquesta iniciativa, el Govern de Zapatero proposa de concedir una espècie de medalles d'excel·lència de l'estil de les que existeix per a empreses ecològiques. A més l'Estat recull poder subvencionar els costs en els quals podrien incórrer les empreses per la posada en marxa d'aquestes polítiques, ja que «l'objectiu és que no siguin costoses».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris