nubes rotas
  • Màx: 23°
  • Mín: 21°
19°

ZP tanca files amb el PSC sobre l'Estatut i diu a ERC que està «obligat» a acceptar-lo

Augura que el PP acabarà donant-li suport i els acusa «no preocupar-se per Espanya»

69644

És la primera vegada en la història que un secretari general del PSOE intervé en un Consell Nacional del PSC.

El president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, demanà ahir als partits catalans una actitud de «mirada llarga» per afrontar el tram final de la negociació de l'Estatut i assegurà, amb referència a ERC, que «qualsevol» que avaluï el contingut del text «hi ha de donar el seu suport obligatori». «No resignadament, sinó amb entusiasme», afegí, perquè és «la major expressió d'autogovern que Catalunya té a l'abast».

També va tenir paraules per al PP, de qui augurà que acabarà acceptant el text encara que hi voti en contra i «es demostrarà que no estava preocupat per Espanya, sinó per qui governa».

Zapatero va intervenir ahir en el Consell Nacional del PSC -la primera vegada en la història que un secretari general del PSOE ho fa- per llançar un missatge d'optimisme i «esperança» sobre la negociació de l'Estatut, «una obra per acabar» però que «durarà molt de temps» i que servirà per avançar en «un model d'Espanya on el poder estigui millor repartit».

A més, assenyalà que aquest tram del procés «necessita el seu temps», però féu una crida explícita a tots els partits catalans, encara que el seu missatge es concentrava en ERC. «No estam dirimint cap futur procés electoral, més o menys proper a Catalunya, no. Estam fent una tasca per al poble de Catalunya, per a aquest segle i per donar més possibilitats a Catalunya», recordà el president.

Segons Zapatero, «qui s'aproximi al que representa» aquest estatut «ha de donar-hi suport obligatori». «No resignadament, sinó amb entusiasme», afegí. «A aquest compromís estan citades totes les forces polítiques de Catalunya», subratllà.

El president espanyol va rebatre els arguments dels populars contraris a l'Estatut i va sostenir que «no dóna llum un nou model territorial a Espanya, sinó que posa llum al model territorial vigent que desenvolupa la Constitució». Així, explicà que la nova norma «facilita i permet més autogovern, aclareix i millora els conceptes de relació entre Govern central i Generalitat; neteja moltes de les circumstàncies que havien produït desencontres, discrepàncies i «diferències entre Estat i Catalunya», i és «fidel a l'esperit de la Constitució de respectar l'espai constitucional de les comunitats autònomes i de l'Estat».

Això no obstant, en matèria financera va donar especial importància a la solidaritat, «clau» del finançament.

Finançament
Així mateix es referí al sistema de finançament perquè considera «lògic» que les autonomies tinguin major participació en imposts com l'IRPF, i també en la gestió, fet que va considerar a més «positiu» perquè serà «un estímul, un esperó perquè la recaptació millori i es combati el frau». Amb això, criticà que el PP «demani ara» als espanyols «si volen igualtat», quan això ja es demanà «el 1977, quan va arribar la democràcia, i el 1978 amb la Constitució». «Arriben molt tard a aquesta pregunta i a aquesta resposta», conclogué. Pel socialista, la dreta «mai no ha entès» que els espanyols poden «créixer tots junts i alhora», i va sostenir que «els fets són més forts que els eslògans i els insults».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris