cielo claro
  • Màx: 19°
  • Mín: 18°
19°

Conde-Pumpido rellevà Fungairiño perquè la «meva paciència té un límit»

La dimissió del fiscal en cap desferma una tempesta política entre Govern i PP

69932

El fiscal general de l'Estat, Cándido Conde-Pumpido, durant el seu discurs.

La dimissió d'Eduardo Fungairiño com a fiscal en cap de l'Audiència Nacional ha desencadenat tota una tempesta política. El PP veu una decisió del Govern per interessos aliens al Ministeri Fiscal i amb una futura negociació amb ETA a l'horitzó. L'Executiu nega tots els arguments dels populars i el PSOE destaca la independència del fiscal general, Cándido Conde-Pumpido. Aquest justificà el relleu en què «la meva paciència té un límit», davant de les friccions que ha tingut amb Fungairiño. I mentrestant els companys de l'exfiscal en cap es concentraren davant de l'Audiència Nacional per mostrar-li el seu suport.

Conde-Pumpido, als Berenars Informatius organitzats per Europa Press, assegurà que la renúncia de Fungairiño es deu a «raons personals», però matisà que ell l'ha acceptat per «raons professionals». Digué que no volia aprofundir en aquests «incompliments» per «respectar la trajectòria professional del fiscal en cap de l'Audiència», però després afegí que hi ha «dos esdeveniments recents que han duit una mica al límit en relació amb els problemes professionals».

El primer, que no informàs de l'expedient obert al magistrat Luis Martínez de Salinas. «Vaig dir 'no ho sé però ho esbrinaré', i ho vaig esbrinar», fou tot el que va explicar d'aquest primer problema. I el segon, que no informàs tres mesos abans de la data en la qual han de produir-se les excarceracions de terroristes, per «impedir que es tornàs a produir un fet com la posada en llibertat de (Allekema) Lamari». Conde-Pumpido explicà que més de 100 fiscals han complert aquesta ordre i Fungairiño no estava entre ells.

Aquestes són les explicacions oficials, però n'han sorgit moltes més des de l'àmbit polític. El PP ha utilitzat tota la seva artilleria per criticar el Govern per aquest assumpte, i l'Executiu ha tractat de respondre a tots els arguments dels populars. La raó principal que el PP veu darrere d'aquesta dimissió és la política antiterrorista. Àngel Acebes, secretari general dels populars, creu que el relleu és «un dany difícilment reparable en la lluita contra el terrorisme i contra ETA que atribueix personalment al president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero».

Gabriel Elorriaga, secretari de Comunicació del PP, digué que la dimissió es deu a la «defensa de la legalitat vigent» que féu Fungairiño per impedir el congrés que pretenia realitzar la il·legalitzada Batasuna. La decisió de rellevar-lo és «una mostra inequívoca del que està pretenent en aquest moment el Govern, apropar-se a la banda terrorista ETA».

Des del Govern no només es rebutgen aquests arguments sinó que es demana que deixin d'utilitzar-se. El ministre de l'Interior, José Antonio Alonso, recordà que el fiscal general de l'Estat «té plena i absoluta legitimitat constitucional i legal per governar la Fiscalia com tingui per convenient», i també que Fungairiño va voler renunciar al seu càrrec. Aixi, en l'autonomia del fiscal general, també va incidir el portaveu del PSOE al Congrés, Alfredo Pérez Rubalcaba, convençut que el PP no ho accepta «pel seu mal costum» des del Govern.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris