cielo claro
  • Màx: 20°
  • Mín: 20°
20°

Maragall admet que el tripartit és a mans d'ERC, però confia en la seva maduresa

El president demana a CiU que no utilitzi l'Estatut per desgastar la Generalitat

El president de la Generalitat, Pasqual Maragall, admeté ahir al Parlament que la continuïtat del Govern tripartit que presideix també «depèn» d'ERC i confià que els republicans col·laborin a aportar «estabilitat» a l'Executiu, perquè requereix de «coherència». A més, es manifestà convençut que els republicans acabaran donant suport al projecte d'Estatut com a mostra de la seva «maduresa». Alhora, Maragall demanà al líder de CiU, Artur Mas, sentit institucional i que no utilitzi el projecte estatutari per atacar i desgastar el tripartit.

En la sessió de control al Parlament en resposta al líder d'ERC, Josep Lluís Carod-Rovira, Maragall donà «tota la continuïtat» al Govern tripartit, però insistí a recordar a ERC que «també depèn de vostès». «És la meva aposta, la del meu partit, la d'ICV i esper que sigui també la de vostès», digué i afegí que «la estabilitat requereix coherència i, per tant, sé que arribarem junts» a donar suport al projecte d'Estatut: «L'Estatut necessita tant ERC com ERC necessita el nou Estatut».

Així mateix, el president blindà el seu Govern dels atacs de CiU i reclamà a Artur Mas «sentit institucional per no barrejar la baralla partidista i un patrimoni institucional de tots» com l'Estatut. El líder nacionalista havia qüestionat novament el futur de l'Executiu català si ERC persistia en la seva negativa a fer costat al text consensuat fins al moment i apel·là a la responsabilitat de Maragall perquè una crisi més no es pot aguantar.

Maragall reconegué que el pacte entre Mas i el president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, provocà «sorpresa i incomoditat» al Govern tripartit i va lamentar que el líder de CiU no «entengui» aquesta circumstància. Això no obstant, destacà la importància que ERC se sumi al pacte per la seva «trajectòria coherent» a Madrid en els últims dos anys de col·laboració amb el PSOE, a què convidà la federació nacionalista per a la pròxima legislatura.

El líder de CiU replicà a Maragall etzibant-li davant de la Cambra que si «el nacionalisme majoritari a Catalunya ha estat cridat pel partit que ocupa la centralitat a Espanya per prendre una decisió no és problema nostre» i va reivindicar el paper de CiU des de l'oposició. Insistí a reclamar a Maragall que assumeixi la seva «responsabilitat» de garantir la «unitat i la cohesió» del Govern tripartit.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris