algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 21°
21°

PP i PSOE posen fi al desacord i segellen el seu pacte sobre l'Estatut valencià a la Comissió

PSOE i PP ratificaren ahir a la Comissió Constitucional del Congrés dels Diputats el seu acord entorn de l'Estatut de la Comunitat Valenciana. Socialistes i populars clogueren les diferències que els havien separat fins a la matinada de la nit anterior i pactaren la retirada de la reforma de la barrera electoral, però es conserva al text la definició del valencià com a llengua. Ambdós partits es congratularen per l'acord assolit i tant un com un altre recalcaren els esforços realitzats per arribar al consens final. A la Comissió, la retirada de la barrera electoral es féu mitjançant un astut moviment politicojurídic, que dugué les minories a acusar de frau PP i PSOE.

La Comissió Constitucional féu llum verda al projecte de reforma valencià, una reforma amb el suport d'un 95 per cent de les Corts autonòmiques i que suposava el primer pacte en matèria estatutària de socialistes i populars.

El portaveu del PP a la Comissió, Federico Trillo, qualificà de «decisió salomònica» la solució pactada per salvar el pacte, i afegí a les explicacions de Pla que el percentatge per entrar a les Corts valencianes -que actualment se situa en el 5 per cent- quedarà establert en la Llei Electoral. Així s'acordà que aquesta llei haurà de canviar-se amb el mateix acord PP-PSOE, és a dir, amb dos terços, en lloc dels tres cinquens que ara són necessaris. L'eliminació de la barrera electoral va comportar que CiU, IU, EA, PNB i ERC acusassin les formacions majoritàries d'ús indegut de les regles parlamentàries.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris