cielo claro
  • Màx: 20°
  • Mín: 20°
20°

Barrera electoral i llengua trenquen el consens de l'Estatut valencià

El PP acusa els socialistes de crear un conflicte institucional

La definició del valencià i la barrera electoral per entrar al Parlament autonòmic provocaren ahir la ruptura del primer consens en matèria estatutària que van aconseguir el 25 de maig PP i PSOE. Els contactes mantinguts al llarg del dia només serviren perquè el PP oferís a última hora l'eliminació del text del llindar del cinc per cent. Els socialistes, per la seva part, havien subratllat al llarg del dia la seva ferma decisió d'introduir canvis a la reforma. El portaveu del PP a la Comissió Constitucional, Federico Trillo, va acusar el PSOE d'una «ruptura unilateral» de l'acord que comporta «un greu conflicte institucional».

Els populars reberen amb «sorpresa i indignació» la voluntat del PSOE d'introduir modificacions en els articles referits a la barrera electoral del cinc per cent i la definició del valencià com a idioma. Segons explicà Trillo, aquests dos temes «són vitals» per al manteniment de l'acord i el PP no comprèn «les cessions a grups minoritaris», ja que són reclamacions que han realitzat les formacions amb menys representació a les Corts valencianes.

Trillo descarregà en el PSOE la responsabilitat de «restablir la situació que ha trencat unilateralment» perquè si no es restableix el consens assolit el 25 de maig a les Corts autonòmiques «ens veurem abocats a un conflicte institucional gravíssim». El portaveu del PP al Congrés i expresident del País Valencià, Eduardo Zaplana, considerà, tanmateix, que l'acord no estava ni trencat, ni no trencat, i que només esperava que el PSOE complís el seu compromís, perquè si no donaria la imatge de ser «poc fiable».

Qui tampoc no va donar per trencat l'acord entre PSOE i PP fou Rubalcaba, qui recalcà que el seu grup no pretenia «trencar res, ni donar per fet que estigui trencat res, sinó que el que hi ha són unes negociacions que no han acabat».

Així, va explicar que l'Estatut valencià inclou 92 articles i que les dues formacions majoritàries n'han pactat 90.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris